Patriot sprang Göteborgsvarvet med Motståndsrörelsens fana

Göteborgsvarvet, som detta år gick av stapeln den 12e maj, är ett idrottsevenemang som genom åren vuxit fram till en publikfest för göteborgarna. 25000-30000 löpare hejas varje år fram av hundratusentals människor och ett 30-tal orkestrar.
Folktribunen har nu verifierat att det var en medlem i Nationell Ungdom i Göteborg som hade fått tillåtelse att ta med sig Svenska motståndsrörelsens officiella fana runt det 21 kilometer långa loppet denna soliga lördag. Han sprang med den största versionen av fanan som Motståndsrörelsen har, i måtten 950x1400mm på en två meter lång stång. En läsare skriver:

”Efter att ha sett Göteborgsvarvet åkte jag direkt hem till min fars födelsedagskalas. Hela släkten är sportintresserad och följer gärna olika idrottsevenemang och därför följer de naturligtvis sådana publikfester som Göteborgsvarvet. Så ’varvet’ blev ett naturligt samtalsämne på kalaset och bland annat avhandlades de olika utstyrslarna som folk brukar ha; ’Såg du killen som sprang med tomtemasken?’, ’Såg ni tjejerna som sprang i clownkläder?’, brukar snacket gå bland folk som följt ’varvet’. Denna gång frågade alla varandra ’Såg ni killen med den stora flaggan?’”

En medlem i Nationell Ungdom berättar:
”När Jakob hade bestämt sig för att springa ’varvet’ med fanan så åkte vi in för att titta på och fotografera det hela. Vi var lite oroliga att vi skulle missa Jakob eftersom att det är så mycket folk, och att löparna kommer så fort. Men vi hade inte behövt oroa oss; hundratals meter bort såg vi flaggan över alla åskådare och över huvudena på den framrusande massan av löpare. Jag lovar att alla kunde se fanan, alla de hundratusentals människor som följde loppet såg fanan och de kommer att minnas den.”

Fanbäraren Jakob berättar själv:
”Det var en otrolig upplevelse att springa ’varvet’. En del hejade på mig därför att de sympatiserade med oss, en del gjorde tummen upp och andra ropade ’Kämpa på patrioter!’. Man fylldes då med en sorts extra energi som jag egentligen inte kan förklara fysiskt. Den sorts energi som jag kan tänka mig att hemmapublikens jubel skapar hos t e x hemmaskidlöparen när han spurtar den sista biten i mål trots att han redan förbrukat alla energireserver. Sedan så stod det orkestrar, kamrater och släktingar längs spåret som hejade fram mig och som hade samma inverkan. Inte ens polisen kunde med att förstöra den trevliga stämningen denna soliga vårdag, utan ropade istället ’Heja Sverige!’, när jag passerade. Andra hejade på ’killen med den stora flaggan’ helt enkelt därför att de beundrade insatsen att ta med sig fanan runt hela ’varvet’. Många löpare tog sig tid mellan andetagen att fråga vad fanan stod för. En annan av dem som undrade var faktiskt ’varvets’ kommentator, Staffan Oldsberg. När jag närmade mig mål hörde jag, och de tusentals andra människorna runt Slottskogsstadion, Oldsberg säga något i stil med ’Där kommer en med en grön flagga, har han haft den med sig hela vägen? Vi skall se om vi kan utröna vad det är för flagga’. Journalisterna kom sedan fram till mig i målfållan och intervjuade mig och tog kort.”

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments