Pascalidou avslöjas efter att ha plankat text – igen

MEDIA. Alexandra Pascalidou avslöjas nu för att ha plankat en dikt från en turkisk poet och låtsats om som att det varit hennes text i en artikel i Metro. Tidningen har nu tagit bort krönikan och avslutat samarbetet med Pascalidou.

Alexandra Pascalidou. Foto: Nordfront.se

Alexandra Pascalidou. Foto: Nordfront.se

Det är Resumé som avslöjar att Alexandra Pascalidous senaste krönika innehåller text som plankats av den turkiske poeten Aziz Nesin. Ur Alexandra Pascalidous text:

När vi i skolan bara fick veta halva sanningen sa lärarna: bry dig inte och var tyst. När en kille för första gången tryckte upp mig mot matsalsväggen och kysste mig sa han: Säg inget. När jag såg blod på gatan uppmanades jag att tiga och titta bort. När slagsmålen på skolan pågick fick vi veta att vi skulle vara tysta.

Ur Aziz Neins dikt:

At school they told me half truthsthey told me: ”what do you care? Be silent”When a girl first kissed me, they told me”Shhh be silent; don’t say a word”Stop your voice; and don’t speak; be silent. (…)I saw blood in the streets”what do you care” they told me ”you gonna get in trouble, be silent.

Pascalidou har erkänt på sin blogg att hon gjort sig skyldig till fusket. Hon försvarar sig med att hon hört en sång på radio som innehöll diktarens ord och som hon sedan gjort till sin egen text. ”Jag har varit skrivande journalist så länge att jag borde sökt sången och diktaren, satt citattecken och hänvisat till den”, kommenterar Pascalidou om den plagierade sången.

Det blogginlägg som Alexandra Pascalidou publicerat idag skickades in som krönika till Metro för en månad sedan, men tidningen ville inte ha den.

– Vi har inget samarbete med Alexandra Pascalidou längre. Vi har tagit ner krönikan för att den inte når upp till de publicistiska krav som vi ställer, säger Kristoffer Rengfors, ansvarig utgivare på Metro, angående den ursprungliga fuskkrönikan till Expressen.

Detta är dock inte första gången som Alexandra Pascalidou fuskat i sina artiklar. 2005 avslöjade just Resumé hur Pascalidou plagierat en krönika ur Los Angeles Times. Då var anledningen stress eftersom Pascalidou var ”mitt i en deadline på andra sidan Atlanten”.

Källa:
Pascalidou plagierade dikt – plankar för andra gången

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om