Parlamentsvalet på Island avslutat – nytt liberalt parti kan få vågmästarroll

ISLAND. Natten till idag avslutades parlamentsvalet på Island. Det ser ut att kunna bli svårt att bilda regering i landet då varken högern eller vänstern får majoritet. Det helt nya liberala partiet Viðreisn kan komma att få en vågmästarroll.

island

Parlamentsvalet på Island avslutades under natten till idag och det förefaller kunna bli svårt att bilda regeringen i landet. Detta eftersom den nuvarande högerregeringen inte får majoritet i parlamentet Alltinget då koalitionspartnern Framstegspartiet faller tillbaka kraftigt jämfört med valet 2013. Vänsteroppositionen får inte heller någon majoritet.

Det helt nybildade liberala partiet Viðreisn (återupprättande på svenska) kan komma att få vågmästarroll.

— Jätteroligt, det har varit en berg- och dalbana, men också en helt ny och annorlunda valkamp, säger Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir från Viðreisn.

Viðreisn bildades i maj i år och ser ut att få ungefär tio procent av rösterna. Tack vare detta förutspås det nu bli tuffa regeringsförhandlingar på Island.

Källa:
Kan bli svårt att bilda regering i Island

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments