Pansarslakten vid Prochorovka

Dagens datum 12 juli: Denna dag 1943 utkämpades slaget vid Prochorovka.

Sommaren 1943 var situationen på östfronten inte lika ljus som de två tidigare åren det sovjetiska fälttåget pågått. Tyskland hade under vintern 42/43 förlorat slaget vid Stalingrad och hade på grund av den sovjetiska offensiven varit tvungna att dra sig tillbaka. Vid reträtten hade det bildats en stor inbuktning i den tyska frontlinjen. Inbuktningen gick mellan de två städerna Orel och Belgorod med staden Kursk i mitten.

Karta-Kursk

Det tyska överkommandot drog upp en plan för att räta ut fronten och samtidigt stänga inne och förgöra stora sovjetiska truppstyrkor. Planen fick namnet Operation Zitadelle, och var tänkt att inledas i början av maj 1943. På grund av olika orsaker sköts datumet för offensiven upp ett flertal gånger. Stor oenighet rådde i det tyska överkommandot om hur man skulle fortskrida med planerna. Heinz Guderian var av åsikten att man överhuvudtaget inte skulle bedriva offensiva operationer alls under 1943, utan istället agera strikt defensivt och bygga upp sina styrkor. En annan orsak till att operationen sköts upp var att man väntade på leveranser av nya stridsvagnar. De nya modellerna man väntade på var Panzerkampfwagen VI (Tiger), Panzerkampfwagen V(Panther) och Panzerjäger Tiger (Ferdinand). Till slut bestämdes startskottet för planen till den 5 juli.

Waffen-SS-kursk-3

Waffen-SS soldater med en Tiger I i bakgrunden

Sovjetiska spioner och den brittiska underrättelsetjänsten, som dekrypterade tyska radiomeddelanden och vidarebefordrade dem till Moskva, var i ett tidigt skede medvetna om den förestående tyska offensiven. De sovjetiska styrkorna i Kurskbågen hade mycket gott om tid på att förbereda sitt försvar. Man lade ut ett mycket stort antal minor och byggde stridsvagnshinder. Man byggde försvarsställningar och bunkrar på djupet.

Som en av spjutspetsarna i den södra delen av kniptångsmanövern stred soldaterna i II SS-Pansarkåren. Trots de mycket väl förberedda sovjetiska försvararna avancerade SS-männen i en stadig takt. På kvällen den 11 juli stod soldaterna i 1:a SS-Panzer Grenadier Division Leibstandarte Adolf Hitler några kilometer från byn Prochorovka. På flankerna stod systerdivisionerna: Das Reich och Totenkopf. Natten gick åt till att förbereda anfallet mot Prochorovka, som man räknade med att inta den kommande dagen. På den andra sidan väntade hela den sovjetiska 5:e gardespansararmén som hade till uppgift att vid gryningen gå till motanfall och förgöra de tyska styrkorna.

Waffen-SS-kursk-2

StuG III och halvbandvagnar av typen SdKfz 251

Tidigt på morgonen den 12 juli påbörjade männen i Leibstandarte offensiven mot Prochorovka, soldaterna möttes nästan omedelbart av den sovjetiska motattacken som inleddes med en häftig spärreld från det sovjetiska artilleriet. Kort efteråt satte sig mellan 5-600 stridsvagnar i den sovjetiska  5:e gardespansararmén i rörelse mot de tyska linjerna. Leibstandarte hade vid dagens början 77 stridsberedda stridsvagnar (Panzer III och Panzer IV) och stormkanoner (StuG III), inkluderat 4st tigervagnar.

Rudolf-Ribbentrop

Rudolf von Ribbentrop

De tyska grenadjärerna i infanterikompanierna duckade ner i sina skyttevärn och släppte förbi de första sovjetiska vagnarna. Tyska stridsvagnar ryckte fram från de bakre linjerna och ingrep mot sina sovjetiska motparter. Ett av de första stridsvagnskompanierna som fick stridskontakt leddes av av Rudolf von Ribbentrop, son till den tyska utrikesministern. Det som följde nu kan beskrivas som en av historiens största pansarslakter, de tyska soldaterna sköt prick på de framrusande sovjetiska vagnarna. Den nyss nämnde Rudolf von Ribbentrops Panzer IV slog själv under dagen ut minst 14st sovjetiska T-34 vagnar, och hans kompani slog ut ytterligare stora mängder sovjetiskt pansar. Rudolf von Ribbentrop fick för sina insatser under denna dag riddarkorset. När dagen var slut hade den sovjetiska  5:e gardespansararmén förlorat mellan 340–350 stridsvagnar, som nu var totalförstörda. Liebstandartes förluster uppgick till FYRA stridsvagnar. Leibstandarte hade misslyckats med sitt mål att inta Prochorovka, men man hade tillfogat fienden sådana förluster att 5:e gardespansararmén inte längre kunde användas för offensiva operationer.

Waffen-SS-kursk-4

Förstörd sovjetisk T-34

Bundesarchiv_Bild_101I-219-0553A-36,_Russland,_bei_Pokrowka,_russischer_Panzer_T34

Förstörd T-34 vid Prochorovka

Fram till i slutet på nittiotalet beskrevs slaget som en kamp mellan två jämbördiga motståndare. I mer eller mindre all litteratur som behandlade slaget vid Prochorovka hade författarna helt okritiskt anammat den officiella sovjetiska propagandabilden av slaget. I den hette det att: Två jämnstarka styrkor möttes på slagfältet, där 1500-2000 stridsvagnar brakade samman i vad som bäst kan beskrivas som en klassisk kavalleristrid. På grund av de bättre tyska Panther och Tigervagnarna så körde de tappra sovjetiska pansarbesättningarna rakt in bland de tyska stridsvagnarna och i kaoset som följde förlorade bägge sidor stora mängder manskap och stridsvagnar. På grund av de enorma förlusterna i pansar, utgjorde slaget det tyska pansarvapnets svanesång.

Denna bild av slaget framförs än i denna dag, trots att modern forskning har visat denna bild inte är annat än en sovjetisk propagandamyt.

Rekommenderad läsning:
Slaget om Kursk – Nicklas Zetterling / Anders Franksson

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-07-12

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

71 Kommentarer till "Pansarslakten vid Prochorovka"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Angantyr
Gäst
Nybörjare
Angantyr

Vilka kämpar! SS pansardivisionerna måste ha varit bland de absolut bästa stridsenheter som någonsin funnits! Må deras stridsanda inspirera oss i vår kamp idag!

Kevin Von Nordland
Gäst
Nybörjare
Kevin Von Nordland

måste ha varit bland de absolut bästa stridsenheter som någonsin funnits!

de var och förblir de BÄSTA!

Obersturmbannführer Krause
Gäst
Nybörjare
Obersturmbannführer Krause

Därför lever man kampen. Det är ingen hobby och det är ingenting som är valbart eller kommer i andrahand efter någonting. För att ta oss ur skiten vi lever i så måste vi propagandera för att växa, vi måste kämpa och vi måste slåss. Alltså kan vi göra det bästa av det och kämpa med hela vår existens så att vår dröm blir verklighet. Ett fritt och enat Norden!

Arne Strand.
Gäst
Nybörjare
ripper
Gäst
Nybörjare
ripper

Kan rekommendera Avgörandets ögonblick av Zetterling.
Opartisk berättelse om Dagen D(kl 06 6/6) och hur komiskt usla framför allt amerikanarna var.
De krävde flyg-och artilleri understöd vid minsta motstånd. Även slaget om Caen skildras, SS Divisionen Hitler Jugend kämpade fanatiskt mot de allierade pajasarna,

skogstokig
Gäst
Nybörjare
skogstokig

Finns amerikanska soldater som efter kriget vittnat om hur dom trodde de var karlakarlar tills de stötte på Hitler Jugend och sket i byxorna. Många av de enheter de hitintills stött på i Frankrike var mer av reservernas reserver. Förband av Ukrainska frivilliga överlöpare m.m Brännpunkten låg på östfronten aldrig på västfronten vilken fungerade mer som ett öppet mål för de allierade.

Mjauv
Gäst
Nybörjare
Mjauv

De tyska stridsvagnarnas stora övertag mot T-34 var bättre växellådor och, framför allt, tillgång till modern tvåvägsradio som möjliggjorde koordination.

Kevin Von Nordland
Gäst
Nybörjare
Kevin Von Nordland

du glömde pak 8,8cm kanonen vilket gav dem möjlighet att döda dem innan de kunde döda dig

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Den 8.8cm KwK som satt i Tigerstridsvagnen spelade ingen avgörande roll under detta slag. Det fanns som artikeln nämner bara 4 operativa Tigervagnar i Liebstandarte denna dag. Det som var avgörande var istället de bättre utbildade tyska soldaterna och som Mjauv nämner ovan, att alla de tyska vagnarna var utrustade med radio.

Kevin Von Nordland
Gäst
Nybörjare
Kevin Von Nordland

ok då hade jag fel där då, tack för att ha rättat mig.

ripper
Gäst
Nybörjare
ripper

Tigern,Pantern o dess Jagd-versioner kunde förgöra stridsvaknar på upp till 1500-2000 meter.

skogstokig
Gäst
Nybörjare
skogstokig

Nu byggdes det ju inte ens 100 stycken Jadgtiger och ingen hade äänu lämnat Niebelungen-verken i Österrike i tid för att deltaga vid Prochorovka.

skogstokig
Gäst
Nybörjare
skogstokig
Vi får inte glömma att dom hade optiska sikten och avståndsmätare, vilket ryssarna saknade helt i början av kriget. Man siktade ibland direkt genom loppet, sedan laddade man och sköt – rörde sig då målet så var det en garanterad bom. Alla kanonen som monterades i tyska stridsvagnar vad också individuellt provskjutna innan och efter dom monterades i tornen så man hade tabeller från inskjutningen så man visste ganska exakt hur varje kanon uppträdde. Det kanske inte gjordes i slutet av kriget men fram till i alla fall slutet av -44 så var det standard. Viktigast av allt var ändå… Läs mer »
Kevin Von Nordland
Gäst
Nybörjare
Kevin Von Nordland

btw texten under blid nr.3 står det ”Panzer IV och halvbandvagnar av typen SdKfz 251”

det är inte Panzer IV utan stug III

skogstokig
Gäst
Nybörjare
skogstokig

Yupp det är inga PanzerIV utan StuG III Ausf.F (Sd.Kfz 142/1) det ser man på sidokjolarna och att dom är beväpnade med 75mm L.43 kanonen. Ausf.F/8 och G modellerna är snarlika men har en grövre rekylbroms än Ausf.F

Redaktionen
Gäst
Nybörjare

Rättat.

ripper
Gäst
Nybörjare
ripper

Det är heller inte Sdkfz 251 på bikden,utan 251.
Det spelar eg ingen roll,jag vill bara göra mig viktig :)

Mattias
Gäst
Nybörjare
Mattias

Läste om bland annat det slaget, författat av en av de tyska soldaternas som deltog. Nog för att det var en del prickskjutning också på grund av oorganiserade Sovjetiska styrkor, men det var ideligen modiga beslut och djärva insatser från de tyska pansartrupperna som möjliggjorde den totala segern mot den sovjetiska 5:e gardespansararmén. Det hoppades bland annat över på fiendens stridsvagn och kastades ner en handgranat för att slå ut den efter att de krockat i varandra – rätt djärvt.

Conny
Gäst
Nybörjare
Conny

Tack så mycket för denna artikel :)
Älskar att få höra hur våra trupper besegrade kommunistiska och kapitalistiska svin under kriget :)

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

ööö?… finns där en ny conny?

Subuntex
Gäst
Nybörjare
Subuntex

Från den 12 juli till den 16 juli
förlorade tyska SS-pansarkåren 17 vagnar. Det får anses vara mvg.

.
Gäst
Nybörjare
.

LEIBstandarte, INTE LIEBstandarte – även om det senare låter mysigare.

Mikael
Gäst
Nybörjare
Mikael

Liebstandarte och de andra tyska elitdivisionerna hade krigets bästa soldater bara med viss konkurrens från de finländska krigarna.

Edvin Mattson
Gäst
Nybörjare

Mycket av finnarnas stridsegenskaper under vinterkrigen,togs efter av de tyska enheterna vid deras senare utbildningar.
Bl.a. berättade en av de fallskärmsjägare jag kände,hur man tog av sig stövlar och kängor,när de smög fram mot ryska vaktposter.Ett nytt mönster i taktik som sedan infördes vid alla fronter.Det finska modet och viljan,att försvara sitt land var/blev ju också Waffen-SS riktmärke.

Arne Strand.
Gäst
Nybörjare

De Finska krigarna var vanliga Bondgrabbar från vischan.

Arne Strand

Nordanvind
Gäst
Nybörjare
Nordanvind

Goda ideal och hög moral befinner sig mestadels i numerärt underläge

Arne Strand.
Gäst
Nybörjare

Vars kan det annars visas ?.

Arne Strand

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Överallt. Se på dagens värld bara. Vilka som styr och inte.

Arne Strand.
Gäst
Nybörjare

Jag citerar –

””” Heinz Guderian var av åsikten att man överhuvudtaget inte skulle bedriva offensiva operationer alls under 1943, utan istället agera strikt defensivt och bygga upp sina styrkor”””.

Precis ! om man nu skall tala om Krigstaktik.

Det är ett välkänt faktum att,
Tysklands Generaler var de bästa i Världen.

Hitler var en Djävla Idiot Tack och Lov,
därför skrinlade Väst sina planer på att mörda Honom,
de ville inte ha någon i Tyska Krigsledningen som skötte kriget bättre än Hitler.

Arne Strand.

Orasifierad
Gäst
Nybörjare
Orasifierad

Slaget vid Kursk var en taktisk framgång för Tyskland men en stategisk katastrof. Efteråt hade man inte tillräckligt med reserver för att möta sovjetiska offensiver.

Tor-ulf
Gäst
Nybörjare
Tor-ulf

Och SS-kapten Ribbentrop lever än idag, fantastiskt!

Ivan
Gäst
Nybörjare
Ivan

Efter katastofalt nederlag vid Prochorovka började de förlorade ryska bataljonerna atackera de segerrika tyska kräfterna. Fega ryska soldater jagade oförskräckta Wermacht: elitsoldaterna. Klar sak. Typisk fascistisk förklaring.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Boken pansarslaget vid prochorovka är en riktigt intressant bok med både taktik och personliga skildringar av striderna

Rysk partisan
Gäst
Nybörjare
Rysk partisan

Arne Strand. skriver:2014-07-14 kl. 15:56

De Finska krigarna var vanliga Bondgrabbar från vischan.

Arne Strand

Nordanvind skriver:2014-07-12 kl. 22:24

Goda ideal och hög moral befinner sig mestadels i numerärt underläge

Ja, det är därför att de på grund av sina goda idealer försökte utrota ryska folket ”Finska krigaren” är inte betalat skulden för Leningrad belägning an . Och den räkning kan uppvisas till dom.

nitram
Gäst
Nybörjare
nitram

”Finland deltog i operation Barbarossa eftersom man ville ta tillbaka de områden Finland förlorade i vinterkriget 1939-1940. När Finland hade återerövrat dessa områden vägrade man fortsätta anfallet. Det innebar att finländarna stoppade sina soldater cirka 64 kilometer norr om Leningrad.”

Försök igen Schlomo.

Rysk partisan
Gäst
Nybörjare
Rysk partisan

Finska goda ideal och hög moral:

Ryska barn i finsk konsetration läger, 1944, Petrazavodsk

Rysk partisan
Gäst
Nybörjare
Rysk partisan
Rysk partisan
Gäst
Nybörjare
Rysk partisan

”Finland deltog i operation Barbarossa eftersom man ville ta tillbaka de områden Finland förlorade i vinterkriget 1939-1940. När Finland hade återerövrat dessa områden vägrade man fortsätta anfallet. Det innebar att finländarna stoppade sina soldater cirka 64 kilometer norr om Leningrad.”

Försök igen Schlomo.

60 km norr Leningrad är INTE BELÄGNING ? Ni är en mytolog, herr Rosenberg.Men mytologi är farlig ämne….

Rysk partisan
Gäst
Nybörjare
Rysk partisan

Conny skriver:2013-07-13 kl. 13:31

Tack så mycket för denna artikel :)
Älskar att få höra hur våra trupper besegrade kommunistiska , ….

När ska ni förstå,att tyskar krigat mot ryska folket, för lebensraum osv…,inte mot kommunismen.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Hade den tyska pansarvagnen ”Tiger tank” fixerat torn eller fanns det en modell som kunde rotera?

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Men jäklar vilket front pansar den hade ”eller har om det finns någon kvar”

Fedor Sumkin
Gäst
Nybörjare
Fedor Sumkin
Andra världskriget är en tragedi för hela världens vita befolkning. Det är nu dags att sluta glorifiera krigsdeltagarna samt omvärdera hela andra världskriget. Hitler gjorde ett flertal stora extrema misstag som kostade honom hela Tredje Riket. Drang nach Osten och Lebensraum på bekostnad av övriga vita människor bland annat nordider, tyskarnas mord på civila, tillfångatagning av ryska kvinnor som gratis arbetskraft till Tyskland sant tillfångatagning av ryska barn till tyska barnhem med mera. Det bestialiska tillvägagångssättet av axelmakterna på östfronten ledde till att hela ryska folket reste sig mot tyskar. Må hända att Hitler trodde att han hade att göra… Läs mer »
Mormor
Gäst
Nybörjare
Mormor
Ja, andra världskriget var en tragedi för vita men det är inte frågan om att glorifiera utan att söka sanningen. Du börjar genast med att demonisera Hitler och babbla om lebensraum, mord på kvinnor och onda tyskar som kidnappade barn. Typiskt judisk bolsjevikpropaganda från mentalt omskuren neobolsjevik. Anser du också att det var frågan om lebensraum när det ryska imperiet expanderade under Romanov dynastin? Var det frågan om lebensraum när den judiska bolsjevikregimen ockuperade Baltikum och Polen eller är ordet reserverad för Hitler? De flesta ryssar, det vill säga de som inte var mentalt omskurna, såg tyskarna som befriare från… Läs mer »
Fedor Sumkin
Gäst
Nybörjare
Fedor Sumkin
För det första så pratar du med en kampgruppsledare inom Nordiska motståndsrörelsen och inte med en mentalt omskuren neobolsjevik. För det andra så går det faktiskt styrka alla mina påståenden. Ang. lebensraum så är det ett uttryck som ursprungligen myntades av Friedrich Ratzel kring sekelskiftet 1900. På det sättet är det ett tyskt begrepp som användes flitigt i Tredje Riket. Ang. Ryska Imperiets expansion under Romanov så är den inte jämförbar med axelmakternas bestialitet ). ”Lebensraum” som sker på ett fredligt sätt utan större mänskliga offer bland civila behöver inte vara av ondo men sådant inte är fallet med Drang… Läs mer »
Anti-bolsjevik
Gäst
Nybörjare
Anti-bolsjevik

Det stämmer inte alls. Miljoner Sovjetmedborgare slogs på tysk sida och till skillnad mot Sovjet hade Tyskland skrivit på 1929 års Genevekonvention. Det var Sovjets olagliga partisankrigföring som gjorde att östfronten blev såpass blodigt och smutsigt. Vad säger du om Operation Grom förresten? Sovjets plan för att anfalla och erövra Tyskland och övriga Europa som Tyskland förekom genom Operation Barbarossa. Man ska inte göra sig några illusioner om vad Stalin hade för planer givet att han ockuperade och behöll halva Europa.

Rysk partisan
Gäst
Nybörjare
Rysk partisan

Anti-bolsjevik skriver:2016-07-16 kl. 13:13

Det stämmer inte alls. Miljoner Sovjetmedborgare slogs på tysk.

Att vara ”antibolsjevik” räker inte att vara klok.. Sovjetmedborgare ? Olika slags av asiater, tatarar?
Etniska ryssar var max 390 000.Och de flesta befann sig i Europa.

Fedor Sumkin (också anti-bolsjevik)
Gäst
Nybörjare
Fedor Sumkin (också anti-bolsjevik)
Citat: ”Det stämmer inte alls. Miljoner Sovjetmedborgare slogs på tysk sida och till skillnad mot Sovjet hade Tyskland skrivit på 1929 års Genevekonvention”. Sovjetmedborgare är inte något etniskt begrepp utan det inkluderar även radikala muslimer från Kaukasien och övriga republiker som skulle stödja till och med”Satan” bara de fick mörda ryssar. Om vi pratar om vita Sovjetmedborgare så handlar det om 250 tusen och då har jag inkluderat kollaborerande balter och Ukrainska upprorsarmén. Spelar ingen roll vad för konventioner det har skrivits under. Axelmakten har brutit mot alla tänkbara moraliska och etiska regler när det gäller östfronten. Citat: ”Det var… Läs mer »
Anti-bolsjevik
Gäst
Nybörjare
Anti-bolsjevik
Med Sovjetmedborgare så avser jag alla de olika folk som slogs på tysk sida och de kunde tveklöst räknas i miljoner. Ukrainare, vitryssar, ryssar, tatarer och kosacker för att nämna de mer betydande grupperna. Det är du som blandar ihop datum. Igor Bunich hittade dokumentet Nr.103202/06 i den hemliga filen ”Osabaya papka” med Operation Grom undertecknat av bl.a Marsalk Timoshenko. Dokumentet är daterat 18 september 1940, tre månader innan Operation Barbarossa undertecknades. Boken ”Icebreaker” av Viktor Suvorov lägger också fram synnerligen bestickande bevis för att Stalin stod i begrepp att anfalla Tyskland. Propagandan har varit öronbedövande när det gäller att… Läs mer »
Fedor Sumkin
Gäst
Nybörjare
Fedor Sumkin
Ange en siffra samt en källhänvisning. Hur många vita män från Sovjet stred för Hitler? Jag struntar totalt i rasfrämlingar för dessa kommer att strida med vem än anfaller Ryssland må det vara Genghis Khan, Napoleon, Hitler eller Nato. Faktum är att det var knappt 350 tusen ryssar (inräknat ukrainare/vitryssar/kosacker) som stred i Wehrmacht och SS. Du nämner Viktor Suvorov f.d. GRU agent som egentligen heter Vladimir Rezun. Till och med han undviker använda myten om tidigare datum för ”Operation Grom” för det är totalt ohållbart. Även om du skulle ha rätt i det så bryr jag mig inte. Jag… Läs mer »
Anti-bolsjevik
Gäst
Nybörjare
Anti-bolsjevik
Exakta siffror är svårt att få men bara ryssar som slogs för Tredje Riket bör ha uppgått till 800000 under kriget. https://m.youtube.com/watch?v=LTr7wTHDYE8 Sen var det främst Igor Bunich och det undertecknade dokument han hittade i Sovjetiska arkiv som jag hänvisade till. Operation Grom får nog betraktas som ett oomstritt faktum idag. Det finns mer intressant information i form av Mannerheim’s hemliga pärm S-32. Där hävdas att Stalin kort efter Molotov-Ribbentroppakten under hösten 1939 slöt en hemlig pakt med Storbritannien. Stalin skulle få fritt fram och tillåtas ta hela Europa exklusive Storbritannien. Den tyska underrättelsetjänsten fick reda på sveket 1940. Jag… Läs mer »
Rysk partisan
Gäst
Nybörjare
Rysk partisan

Fedor Sumkin skriver:2016-07-13 kl. 16:53

Må hända att Hitler trodde att han hade att göra med mongoler och judar men till hans förvåning hade han att göra med starka ryska arga vita män.

Mongoler? Rosenbergs mytologi avslutades dålig för alla.

Titta bara på deras ansiktsdrag.Se ni många mongoler?

https://www.youtube.com/watch?v=8jw0T-zzd5o

före detta sverigebyggaren
Gäst
Nybörjare
före detta sverigebyggaren

Min farbror var med och slog ut tyskarnas Stukas bombplan i en attack mot Lilleström 1943 ! Han var med i norska motståndsrörelsen ! Det var en sann hjälte !! Dessutom hette han Viking ! Sug på den ni !!

Fedor Sumkin
Gäst
Nybörjare
Fedor Sumkin

Kan du ge mera detaljerad information? Du får gärna länka till information som handlar om tyskarnas aggression mot Norge. Fanns det några mord på civila m.m? Hur många i så fall och hur har det hänt?

Mormor igen
Gäst
Nybörjare
Mormor igen

Du ljuger som en häst travar, din kroknästa clown från Nordafrika.

före detta sverigebyggaren
Gäst
Nybörjare
före detta sverigebyggaren

Farbror Vikings berättelse räcker för mig ! Det räcker att höra när en krigshjälte berättar för mig ! Det fanns faktiskt svenska hjältar under kriget , inte bara tyska och finska !

aryantrue33
Gäst
Nybörjare

настоящая ИСТОРИЯ https://aryanssblog.wordpress.com/

Rysk partisan
Gäst
Nybörjare
Rysk partisan

Ты вообще чьих будешь ? Что-то я не видел тебя на акции в Borlänge… Захотелось попиздеть о Гитлере ”освободителе”?Без твоих ссылок знаем настоящую историю.

Rysk partisan
Gäst
Nybörjare
Rysk partisan
Mormor skriver:2016-07-14 kl. 13:11 ”Ja, andra världskriget var en tragedi för vita men det är inte frågan om att glorifiera utan att söka sanningen. Du börjar genast med att demonisera Hitler och babbla om lebensraum, mord på kvinnor och onda tyskar som kidnappade barn. Typiskt judisk bolsjevikpropaganda från mentalt omskuren neobolsjevik.” Med dig pratar etnisk rysk nationalist.Uppfatat? Dämpa tonen. ”Anser du också att det var frågan om lebensraum när det ryska imperiet expanderade under Romanov dynastin?” Kan du skillnad mellan kolonesering och okupering? Svårt? ”De flesta ryssar, det vill säga de som inte var mentalt omskurna, såg tyskarna som befriare… Läs mer »
Vera Oredss
Gäst
Nybörjare
Vera Oredss

Fanns det något grymmare än ryska partisaner? De fick inga krigsförbrytelse och får inga krigsförbrytelseanklagelser. Medan SS anhängare jagas ännu i dag – t. o. m. en gammal dam som var teleoperatör vid 17 års åldern då i koncentrationslägret.

Rysk partisan
Gäst
Nybörjare
Rysk partisan

Vera Oredss skriver:

Konstig jämförelse! Man får inte glömma att partisanerna krigade på egen mark, medan fienden i deras ögon var okkupant.

Ta inga fångar – Sådana är alltid lagarna i ett folkkrig. Varenda fiende till ryska folket må för alltid förstå: Ingen kommer tillbaka från Ryssland oskadd! Vi bränner snarare våra städer än ger dem till våra fiender, som vi gjorde 1812. Ryssland skall förbli ryskt eller obebott!

Vera Oredss
Gäst
Nybörjare
Vera Oredss
@ Rysk partisan Vi stod inte på samma sida helt enkelt. Stalin hade tankar på att angripa Tyskland . Kommunismen var vår fiende inte det ryska folket. Jag grävde pansarfällor vid Thorn för att skydda MITT land. Men det är länge sedan nu har vi andra ockupationsproblem där fienden är välkommen – vårt partisankrig dröjer men kommer. Om Putin äntligen kommer ifrån NS hatet står vi på samma sida vilket ju Otto von Bismarck hade önskningar om redan under 1800 talet. Ernst Otto Remer och min make Göran Oredsson hade samma tanke för USA är inte att lita på. Libyen,… Läs mer »
Rysk partisan
Gäst
Nybörjare
Rysk partisan
”Stalin hade tankar på att angripa Tyskland .” Det är en teori-en av tioatals andra spekuleringar Min mor (födss 1922 och lever fortfarande, 94 år gammalt). grävde pansarfällor vid Leningrad.Men skilnaden melan er att hon gjorde det 1941,men du gjorde det 1945…. Putin aldrig kommer ifrån NS hatet tyvär.Jag är inte pro-putinist.Men Putin är inte evig En liten interesant faktum.När ryssar brände upp Sverige lite dit och hit (Trosa, Sigtuna) för 400 år sedan, blev de arkiefiende för svenka folket resten av svensk historia, aven tills nu. Men efter 2-a värdskriget gott bara 70 år, men ryska folket har inte… Läs mer »
Vera Oredss
Gäst
Nybörjare
Vera Oredss

PS att skuta fienden – men INTE att stympa och tortera dem som partisanerna gjorde. Det är krigsförbrytelse.

Oscar Dirlewanger
Gäst
Nybörjare
Oscar Dirlewanger

SS Hjältarna inspererar oss än!

orka
Gäst
Nybörjare
orka

Hitler hade kunnat fortsätta vid Kursk och hade förmodligen vunnit slaget men han valde att avbryta och sätta in de starkaste trupperna i Italien istället, det var helt onödigt för Italien hade kunnat försvarats av bergtrupper och det gick förbannat segt för de allierade i Italien.

kaj
Gäst
Nybörjare
kaj

Visst, pansarslakt på de sovjetiska styrkorna var det, men de modiga ryssarna som gick rakt i döden med sina dåliga och undermåliga vagnar ska man inte förringa ! Saken kan diskuteras vem som var modigast !!

Sigge
Gäst
Nybörjare
Sigge

All heder till dessa hjältar som slogs för Europas frihet.Tyvärr så gick det inte vägen och idag så lever vi i ett kulturmarxistiskt förtryck.

kaj
Gäst
Nybörjare
kaj

Problemet för Ryssland är ju att dom dödade 30 miljoner av sina egna medborgare ! Sånt glömmer inte mänskligheten , tack och lov !!

Med Kors som vapen
Gäst
Nybörjare
Med Kors som vapen

När dagen var slut hade den sovjetiska 5:e gardespansararmén förlorat mellan 340–350 stridsvagnar, som nu var totalförstörda. Liebstandartes förluster uppgick till FYRA stridsvagnar. Leibstandarte hade misslyckats med sitt
mål att inta Prochorovka,

Om det var som ni beskriver varför kunde inte ”hjältar” inta Prohorovka??????
Bara Fyra stridsvagnar??? Rent rapakalija…Bara en rysk artelerist Mihail Borisov för 17 minuter I striden helt ensam (hela batariet var stupad) vid sin kanon brann ut 7 Tiger vagnar….

Med Kors som vapen
Gäst
Nybörjare
Med Kors som vapen

Liebstandartes förluster enligt tysk militer arkiv för 12 juli var cirka 80 stridsvagnar och sturmkononer.
40 stridsvagnar och sturmkanoner förlusten för Dödenkorpf

wpDiscuz