P3:s Tankesmedjan uppmärksammade hotet mot memerna: ”De vill kontrollera folket!”

MEDIA. I det senaste avsnittet av P3:s satirprogram Tankesmedjan diskuteras man EU:s nya hot mot yttrandefriheten. Framförallt oroar man sig för memernas framtid och kallar politiker för idioter.

Nordfront uppmärksammade tidigare i veckan hur satirprogrammet Tankesmedjan i P3 har fått en ny uppsättning programledare, som tycks vara betydligt mindre politiskt korrekta än sina föregångare. Samtidigt diskuterar Aftonbladets motsvarande podd ”Lilla Drevet” bland annat Skurt och Pepe, resonerar kring svenskhet och hånar juden Willy Silberstein för hans utspel om att svenskhet sitter i hur djupt och långt man kan hoppa ”Små grodorna”. Detta fick Nordfronts nyhetsredaktör Simon Holmqvist att fundera över ifall vi ser en helt ny typ av kulturarbetare i Sverige.

Den mest kontroversiella programledaren i P3:s Tankesmedjan är en ung kvinna vid namn Moa Wallin, som förutom radio ägnar sig åt Twitterprovokationer under namnet ”Arbogakvinnan”. I förra avsnittet av public service-satirprogrammet valde hon att attackera feministen Linnéa Claesson och ifrågasatte öppet hennes fantastiska berättelser om konstanta sexuella trakasserier.

I veckans avsnitt ”Till minne av Internet” diskuterar man EU:s nya lagförslag mot yttrandefriheten på Internet, som Nordfront tidigare rapporterat om.

Precis som Nordfront så oroas Moa Wallin mest över memernas framtid, vilka kan komma att förbjudas enligt de nya upphovsrättsreglerna.

— Det kan innebära slutet för allt kul vi någonsin haft på Internet, konstaterar Wallin.

Hon menar att det inte är helt kört ännu, eftersom det kan komma att gå till omröstning i EU-parlamentet ifall minst 76 ledamöter begär det.

— Men om tillräckligt många ledamöter inte begär den här omröstningen blir utfallet att de sliter bort det enda skälet att inte lämna jordelivet: Nämligen ljusglimtarna när man får dra på smilbanden till en meme i en jävligt dyster tillvaro, säger Wallin.

Vidare attackerar Wallin Sveriges socialdemokratiskt ledda feministregering för deras ställningstagande mot yttrandefriheten:

— Vår dumma regering har förstås ställt sig bakom det här förslaget, eftersom de regerat med förbundna ögon i fyra års tid nu.

Hon förklarar vidare att plattformar i framtiden måste betala licenser för bilder, videoklipp och till och med länkar med upphovsrättsskyddat material ifall lagen går igenom. Programledarkollegan Anna Björklund frågar då ifall det handlar om att försöka pressa exempelvis Facebook på mer pengar. Men Moa Wallin har en annan idé om motiven bakom lagförslaget:

— Ja, eller att kontrollera folket.

Hon konstaterar också att lagförslaget innebär att de aktörer som har mest pengar i allt större utsträckning blir dem som kontrollerar informationsflödet.

— Det kan ju möjligen, eventuellt, kanske finnas en anledning till att typ inga stora medier har rapporterat om det här. Det kan ju vara för att det gynnar dem, säger Wallin.

Angående artikel 13, som hon kallar ”meme-dödaren”, säger hon:

— Man kommer alltså inte att att kunna twittra ut en bild på Gustav Fridolin och håna honom för att han ser supertöntig ut i cykelhjälm, eftersom man inte äger upphovsrätten.

— Det är hemskt framförallt för mig eftersom jag lever för att häckla andra människor på Internet, avslutar Wallin.

Lyssna på avsnitten nedan:

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
BitteDen-KristneRokvikenKarl A Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Karl-Путин A
Medlem

När förtryckarmedlöparna själva börjar känna sig förtryckta, då är det långt gånget. Kanske börjar vi skåda ljuset i den becksvarta tunneln?

Rokviken
Medlem

Hoppas verkligen. Kanske det finns kryphål i lagstiftningen? Varför inte åberopa frimurarlagarna?

Den-Kristne
Medlem

Har deras hjärntvätt släppt?

Bitte
Medlem

Uppfriskande tjej! Får se hur långvarig Moa blir som programledare, går väl inte för sig att nån plötsligt säger sanningar rakt ut i radion.

Karl-Путин A
Medlem

Ska folk få säga sanningen i media så kommer gasugnarna snart att gå glödheta igen – hälsar Expo.