Oy vey! ”Antisemitisk” leksak får hård kritik

TYSKLAND. En leksaksfigur i plast föreställande Martin Luther får hård kritik från judiskt håll och beskylls för att vara antisemitisk.

luther

En farlig ”antisemitisk” leksak?

Till minne av 500-års dagen av Martin Luthers reform av kyrkan har företaget Playmobil, som tillverkar plastleksaker liknande de som det mer kända Lego tillverkar, valt att saluföra en plastgubbe föreställandes Luther med en fjäderpenna och en bibel.

Men den lilla plastgubben har fått motta hård kritik från judiskt håll då det på bibelns uppfällda sidor står ”Gamla testamentet. Slut” och ”Nya testamentet, översatt av Doktor Martin Luther”.

Micha Brumlik, som tidigare arbetat med att studera och dokumentera den påstådda ”Förintelsen”, menar att just ordet ”Slut” som står skrivet efter Gamla testamentet syftar till att förminska och avskriva det Gamla testamentet, som judarna gör anspråk på som sin egen skrift.

Teologiskt kan det inte finnas någon annan orsak än att Gamla testamentet ska ses som avslutat och ersatt”, skriver han.

Leksaken har även fått kritik från vissa tyska kyrkor. Leksakstillverkaren har nu ändrat i produktionen och leksaker som säljs från och med mars kommer att sakna ordet ”Slut”.

Martin Luther var en stor kritiker av det judiska samfundet och menade bland annat i skriften ”Om judarna och deras lögner” att judarna är ett trolöst folk och inte Guds folk.

Källa:
Lutherleksak vållar strid – sägs vara antisemitisk

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments