”Överlevare” ställer nya krav – vill ha särskilda pensionsprogram och slippa betala skatt

UTVALDHET. Judarna har utsatts för ett sådant unikt lidande att de ska ha särskilda förmåner och inte ska behöva betala skatt som vanliga människor. Detta anser judiska representanter från 39 nationer som under ett möte idag uppmanade regeringar att lyssna till deras krav.

Stuart Eizenstat.

Stuart Eizenstat.

Idag avslutades ett judiskt tvådagarsmöte i Prag som gick under namnet ”Att leva med värdighet”. Representanter från regeringar och organisationer upprättade under mötet en kravlista om särskilda förmåner för ”överlevare”. Enligt nyhetsbyrån AP ska dessa förmåner handla om att judarna ska slippa betala skatt men också få ta del av särskilda pensionsprogram.

Gruppen förklarade i ett gemensamt uttalande att det är ”oacceptabelt” om länder inte går med på dessa krav:

Det är oacceptabelt för dem som lidit så svårt i sin ungdom att leva sina sista år i fattigdom.

Stuart Eizenstat, som är särskild rådgivare i förintelsefrågor inom för den amerikanske utrikesministern John Kerry, säger att det är ont om tid och att hälften av de 500 000 kvarvarande överlevarna inte kommer att vara vid liv om sju år.

Behovet är verkligen trängande. Det finns en verklig brådska att försöka agera nu, att ge fler socialförmåner, mer vård i hemmet, fler pensionsförmåner.

Det återstår att se huruvida mjölkandet av pengar kommer att sluta när de sista överlevarna går ur tiden. Judiska forskare anser sig nämligen ha kommit fram till att judiskt lidande från ”förintelsen” är nedärvt i generna och går i arv till överlevarnas barn och barnbarn.

Källa:
Holocaust Meeting Calls on Nations to Do More for Survivors

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments