”Överlevare” klarade Auschwitz – ”gasen tog slut”

”FÖRINTELSEN”. En judinna vid namn Klara Marcus påstår att hon blev inskickad i gaskammaren tillsammans med en större grupp andra kvinnor. De klarade sig dock, då ”gasen tog slut”.

Bild: Europics.

Bild: Europics.

Judinnan Klara Marcus, som nu lever i Rumänien, påstår sig ha blivit skickad till Auschwitz 1944 när hon var 30 år gammal.

På sin 101-årsdag berättar hon nu om sina fasansfulla upplevelser därifrån. En dag i lägret tvingades hon och hundratals andra kvinnor att ta av sig kläderna och marschera in i en gaskammare.

Dock kom deras öde inte att beseglas den dagen. När det var gasningsdags gjorde vakterna en neslig upptäckt – gasen var nämligen slut.

— En av vakterna skojade med oss och sa att det var vår lyckliga dag då de redan hade dödat så många att det inte fanns någon gas kvar åt oss, säger Klara Marcus.

För denna överlevarbedrift passade en rumänsk regeringsrepresentant på att överraska henne med blommor och champagne, samt ett snitsigt diplom. Regeringsrepresentanten passade också på att påminna oss om att det är viktigt att inte glömma vad som hänt i det förflutna.

Källa:
Holocaust survivor who escaped Auschwitz gas chamber set for 101st birthday

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments