Överbefolkade fängelser – USA måste frige interner

USA. 500 interner friges i delstaten Oklahoma. Orsaken är platsbrist på fängelser.

I fängelser runt om i delstaten Oklahoma – som har den största andelen fängelsekunder per capita i världen – har man nu tagit till drastiska åtgärder för att klara av den växande populationen.

Hittills har nämligen 462 interner som är straffade för mindre allvarliga och ickevåldsamma brott frigivits. 28 000 människor sitter fortfarande kvar i fängelserna.

Trycket är helt enkelt – liksom i Sverige – för stort, det finns inga platser kvar längre och säkerheten för personalen beskrivs som otillfredsställande.

Det brott som ökar mest och som allt fler åker dit för är innehav av illegala droger.

Andelen fängslade kvinnor ökar dessutom stadigt. 1970 fanns det 8 000 kvinnor på fängelser i USA, 2014 var det 110 000.

Av kvinnorna är det den afro-amerikanska gruppen som är överlägset störst med ungefär hälften av alla intagna. Därefter kommer latinamerikanska kvinnor medan de vita är i klar minoritet.

Källor:
‘First day of the rest of your life’: World ‘prison capital’ Oklahoma frees over 500 inmates in largest commutation in US history
Women are the fastest rising prison population – study

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments