Sällsynt himlafenomen under dagen: Merkurius passerar solen

HIMLAFENOMEN. Under dagen händer något sällsynt nämligen att Merkurius passerar mellan jorden och solen. Fenomenet kan ses om vädret är klart.

Den lilla planeten Merkurius kommer under dagen att passera mellan jorden och solen. Det händer ganska sällan och det är drygt tre år sedan sedan det inträffade senast.

Om det är klart väder kan man se Merkurius som en liten svart prick mot solskivan, dock inte med blotta ögonen utan med kikare eller teleskop. Det är viktigt att använda solfilter för att inte skada ögonen.

— Merkurius är inte lätt att se för den är otroligt liten. Det är det roligaste, att få se hur liten den är, säger Robert Cumming, astronom och redaktör på tidningen Populär astronomi.

Merkurius kan vid klart väder ses från klockan 13.30, då planeten inleder sin passage förbi solen, och ända fram till solnedgången.

Enligt SVT:s meteorolog så är det störst chans till klart väder i Skåne och Halland.

Nästa gång Merkurius passerar framför solen är om 13 år, den 13 november 2032.

Källa:
Ovanligt himlafenomen i dag: Merkurius passerar solen

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
nordbo Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
nordbo
Medlem

Det (((nya))) Madagaskar.