Östtyskar hånas för att ha röstat på AfD – jämförs med invandrare från tredje världen

TYSKLAND. Runt 20 procent av östtyskarna röstade på det invandringskritiska partiet AfD i det tyska valet. Nu hånas de av gammelmedia som jämför dem med tredje världenmigranter.

Det tyska invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD) fick 12,6 procent av rösterna i valet till förbundsdagen förra månaden och blev därmed landets tredje största parti. I de delar av landet som förut utgjorde det kommunistiska Östtyskland fick partiet sammanlagt runt 20 procent av rösterna, något som förargat landets gammelmedier.

Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver till exempel att Tyskland har problem med människor som ”tjänar mindre” och som ”politiskt lutar åt auktoritära idéer” samtidigt som dessa ”trångsynta tendenser till och med ökar med den andra generationen”.

Sedan konkluderar tidningen att de inte talar om vare sig de stora turkiska eller syriska minoriteter som finns i landet, utan om östtyskar. I en något chockerad ton skriver de vidare att ”ett överraskande stort antal östtyskar röstade emot liberal demokrati”.

Östtyskland har sedan enandet med gamla Västtyskland utmärkt sig för bland annat mer traditionalistiska politiska åsikter. Till exempel fick det etnonationalistiska partiet NPD 9,2 procent av rösterna i Sachsens delstatsval 2004. NPD har dock hamnat i skuggan av AfD och fick i årets val endast 45 239 röster.

Källa:
Migranten im eigenen Land

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om