Östersund: Förhärdad sexualbrottsling från Kenya döms för nya sexbrott

ÖSTERSUND. Bara tre dagar efter frigivandet sexattackerade kenyanen Max Rödén två barn och en handikappad kvinna i permobil.

Våldtäktsmannen Max Rödén (900605-3491).

Tre månaders fängelse och att den villkorliga frigivningen från ett tidigare straff förverkas blir tingsrättsdomen för de nya sexbrott som den ökände Östersundsbon Max Rödén (19900605-3491), tidigare Eliud Njugina, ska ha begått den 28 maj i år – bara tre dagar efter att han frisläppts till sin bostad på Frösön i centrala Östersund.

Det var den 28 maj i år som mannen enligt domen ska ha begått sexövergrepp på en rörelsehindrad kvinna i permobil vid Svenska kyrkans lokaler, samt blottat sig för två 13-åriga flickor genom att ”på nära håll” visa upp sitt könsorgan för dem. Rödén hade då just villkorligt frigivits efter att ha avtjänat fängelsestraff för flera våldtäkter, bland annat på en 92-årig kvinna på julafton. Domen gällande våldtäkten på den 92-åriga kvinnan kan läsas här.

92-åringen hade just varit på ett julfirande med familjen, då Rödén överföll henne i hennes hem. Efter en första sexattack återkom mannen och våldtog 92-åringen analt.

Max Rödén dömdes samtidigt för att ha våldtagit en annan kvinna, först utomhus och sedan inne i hennes hem, efter att ha brutit sig in.

Tingsrätten förverkar nu den villkorliga frigivningen från de tidigare våldtäktsdomarna i sin helhet:

”Såväl sexuellt tvång som sexuellt ofredande är mindre allvarliga brott än grov våldtäkt, men de brott Max Rödén nu döms för utgör inte på något vis bagatellbrottslighet. Han har angripit två mycket unga flickor och dessutom utnyttjat N N:s rörelsehinder. Detta, tillsammans med den omständigheten att han återfallit i brott enbart tre dagar efter villkorlig frigivning, leder till att hela den tidigare villkorligt medgivna friheten ska förverkas”, skriver Östersunds tingsrätt i domen.

Den förhärdade sexualbrottslingen, som har ett svenskt namn men som härstammar från Kenya, har förutom våldtäkter och våldtäktsförsök även dömts för snatteri, olaga hot, ofredande, hot mot tjänsteman, narkotikabrott, misshandel, brott mot knivlagen, grovt rattfylleri, olovlig körning, skadegörelse och stöld.

Trots sin grova brottslighet har mannen aldrig utvisats, eftersom han har svenskt medborgarskap. Istället har han figurerat som reklamansikte i regimmedias vinklade reportage om hur bra ”integrationen” fungerar.

Max Rödén deltar i ett reportage i Östersundsposten 2010. Vid det laget hade han redan dömts för flertalet brott, bland annat våldtäktsförsök, flera narkotikabrott, skadegörelse och stölder. Skärmbild: op.se.

I domen skriver tingsrätten att någon annan påföljd än fängelse inte kan komma på tal för Rödén, samt att det finns en ”påfallande risk” att han återfaller i brottslighet.

Källor:
Östersunds TR B1535-18 Dom 2018-06-25
Göta HR B4483-13 Dom 2014-06-05
Östersundsbo döms för nya sexbrott
De slog ett slag för sina sporter

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Harald Bafast
Nybörjare
Harald Bafast
2 år sedan

Här är han på Facebook om ni vill skriva en trevlig sommarhälsning :)

https://www.facebook.com/max.roden?ref=br_rs

Påläst
Nybörjare
Karl
Nybörjare
Karl
2 år sedan

Put the monkey out of its misery!

Pierre
Nybörjare
Pierre
2 år sedan

Klipp kastanjerna och mata nebern med dem och efter det kan han åka hem så att regeringen där borta kan elda upp honom i ett dike.

Den-Kristne
Nybörjare
Den-Kristne
2 år sedan

Har afrikaner något fel moraliskt?

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
2 år sedan
Reply to  Den-Kristne

De är alltid oskyldiga.Glöm inte det:)