Bakslag för Monsanto: Österrike förbjuder glyfosat

ÖSTERRIKE. Österrike har röstat för att förbjuda glyfosat, som är den viktigaste ingrediensen i Bayer-Monsantos ökända ogräsmedel Roundup. Landet blir därmed det första i EU att förbjuda kemikalien.

I Österrike har Socialdemokraterna, Frihetspartiet och det liberala NEOS röstat igenom ett förslag om att förbjuda kemikalien glyfosat som är mest känd som den viktigaste ingrediensen i Bayer-Monsantos ökända ogräsmedel Roundup.

Nu krävs endast att lagen undertecknas av landets president Alexander van der Bellen om inte parlamentets överhus protesterar. ”Vi vill vara en förebild för andra länder i EU och världen”, sade Erwin Preiner, en socialdemokratisk parlamentsledamot som arbetat med lagförslaget.

Bayer, som kritiserade beslutet, har haft stora problem på sistone och dömdes i maj i år att betala 2 miljarder dollar i skadestånd till ett par i Kalifornien som hävdade att deras cancer orsakats av Roundup. Österrike har mer än något annat land i Europa omfamnat ekologisk odling och på nästan en fjärdedel av landets jordbruksmark odlas det ekologiskt.

Källa:
Austria becomes first EU country to ban glyphosate weedkiller

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments