OS i Berlin 1936

Dagens datum 1 augusti: Denna dag för åttio år sedan arrangerade det nationalsocialistiska Tyskland de olympiska spelen i Berlin. Från detta OS kommer flera av dagens OS-traditioner.

Berlin-12

Det senaste olympiska spelen, i London år 2012, skulle kunna beskrivas som hämtad ur George Orwells bok ”1984”. De idrottsutövare som begick det allvarliga brottet ”feltänk” fick inte tävla som alla andra. Den grekiska trestegshopparen Voula Papachristou, som på Twitter hade stöttat det nationella partiet Gyllene gryning uteslöts ur OS-truppen på grund av ”fel” åsikter. Kort därefter uteslöts även en tyska rodderska, Nadja Drygalla på grund av hennes pojkväns politiska åsikter. Enligt den olympiska kommittén hade de åsikter som stred mot ”den olympiska rörelsens värderingar och idéer”.

Berlin-5Att ”den olympiska rörelsen” skulle ha värderingar och idéer som går ut på att tvinga idrottsutövare till åsiktsmässig underkastelse är dock en ny företeelse. 1936 lät man OS arrangeras av det nationalsocialistiska Tyskland som i gengäld skapade många av de OS-traditioner som finns idag.

Olympiska sommarspelen 1936 var de elfte olympiska sommarspelen och genomfördes i Berlin i Tyskland mellan den 1 augusti och den 16 augusti 1936. Tävlingarna sågs av ca 3,8 miljoner åskådare. Spelen var ett unikt arrangemang på många olika vis och idrottsmän, åskådare och journalister från hela världen sände hem positiva rapporter. Berlins Olympiastadion var ett praktbygge och har blivit ett exempel på den magnifika arkitekturen som var typisk för Tredje riket.

OS-facklan
Traditionen att bära facklan från Olympia i Grekland till den plats där spelen skall hållas uppfanns av Carl Diem. Diem var generalsekreterare i den tyska olympiska kommittén och huvudorganisatör av OS-spelen i Berlin. Nationalsocialisterna, som ofta anordnade fackeltåg vid marscher och massmöten, ansåg att idén var god och fackelloppet är nu en del av den olympiska traditionen.

Eldens väg mot Berlin startade i Olympia den 20 juli 1936 och gick via Aten, Delphi, Sofia, Belgrad, Budapest, Wien och Prag. Den 1 augusti klockan 11:42 nådde facklan Berlin och spelen kunde invigas. Spelen filmades av Leni Riefenstahl för den klassiska OS-filmen ”Den stora olympiaden”. Leni Riefenstahl är en av historiens absolut skickligaste filmmakare. Trots Riefenstahls kopplingar till det nationalsocialistiska Tyskland kan inte moderna filmmakare bortse från hennes verk. Riefensthals oöverträffliga förmåga att skapa propaganda framhålls ofta som goda exempel i skolor och på kurser.

Vid invigningen talade, förutom Hitler, bland andra svensken Sven Hedin.

Direktsändningar
Centrum för de olympiska spelen var Berlins olympiaområde, vilket då hette Reichssportfeld, med huvudarenan Olympiastadion, i stadsdelen Charlottenburg. Den första gången ett idrottsevenemang någonsin direktsändes var under OS i Berlin. Kamerorna på Reichssportfeld filmade tävlingarna och bilderna skickades sedan via en sändare i förorten Witzleben inte långt från stadion. Dessutom förbands idrottsplatsen med ett radiotorn i Berlin. Ljud och bild sändes var för sig, så kommentatorn kunde inte se de bilder han kommenterade.

Trots vissa brister i bildkvalitén flockades TV-tittarna i de, av postväsendet uppställda, små teaterliknande stugor i Berlin och förorten Potsdam. Historiker uppskattar att de totalt 72 timmarna direktsänd sport följdes av cirka 160000 personer. Bland de trogna tittarna var naturligtvis idrottarna själva. De tävlande hade fått en alldeles egen TV-skärm installerad i de gemensamma lokalerna i OS-byn.

Olympisk bojkott
Inför OS i Berlin diskuterades intensivt en bojkott, men till sist var det bara Spanien och enskilda judiska idrottsmän som valde att utebli. Bojkott var då något helt nytt vid olympiska spel.

Om Jesse Owens

Jesse Owens namn mejslas in i graniten på Olympiastadion.

Jesse Owens namn mejslas in i graniten på Olympiastadion.

Även om Tyskland vann överlägset flest medaljer (av samtliga valörer) var det den amerikanske negersprintern Jesse Owens som av förståeliga skäl blev mest omtalad med sina fyra guldmedaljer. Jesse Owens bedrifter har senare utnyttjas i lögnpropaganda för att svartmåla nationalsocialismen. I Bonniers historieböcker och i massmedia skriver man än idag, gång på gång, om hur Owens skulle ha ”krossat myten om arisk överlägsenhet”,  att Hitler vägrade ta Owens i hand och så vidare. Dessa propagandalögner har Nordfront tidigare vederlagt. I själva verket vinkade Hitler uppmuntrande till Owens och bjöd in honom till sin VIP-loge för att gratulera honom (mötet ägde aldrig rum då olympiska kommittén ansåg att gratulationer av vinnare bröt mot de olympiska stadgarna).

Owens, som fick ett helt annat bemötande då han kom hem till USA, skrev i sin självbiografi: ”När jag passerade rikskanslern reste han sig, vinkade med handen åt mig, och jag vinkade tillbaka. Jag anser att skribenterna visade på dåligt omdöme i att kritisera Tysklands ledare vid tidpunkten.”

Adolf Hitler kommenterade OS-spelen i Berlin på följande sätt:

Den sportliga, ridderliga kampen väcker de bästa mänskliga egenskaperna till liv. Den åtskiljer inte, utan förenar de kämpande i förståelse och respekt. Det bidrar också till att förena länderna i en anda av fred. Det är därför den olympiska elden aldrig får dö.

Det tyska folket är inte en krigisk nation. Det är en soldatmässig sådan, vilket innebär att den inte vill ha krig, men inte fruktar det. Den älskar fred men älskar också ära och frihet.

Denna artikel är återpublicerad och något ändrad från originalet. Den ursprungliga artikeln publicerades 2012-07-29 under namnet ”Dagens OS-traditioner kommer från Tredje riket”.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

34 Kommentarer till "OS i Berlin 1936"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Anders
Gäst
Nybörjare
Anders

Dubbelmoral som alltid av det ”demokratiska” samhället.

Mia Nemesis
Gäst
Nybörjare
Mia Nemesis

Tänk så mkt historia som går förlorat om hur det verkligen var p.g.a. denna hets emot nationalsocialismen.

Richard Johansson
Gäst
Nybörjare
Richard Johansson

Trevlig läsning såhär på förmiddagen.

Aktivist
Gäst
Nybörjare
Aktivist

Det var mycket ”godis” i den här artikeln. Man tackar!

Håkan
Gäst
Nybörjare
Håkan

Intressant artikel från den gamla goda tiden.

Rebecca
Gäst
Nybörjare
Rebecca

Mycket intressant artikel. Roligt att sådana filmer också uppmärksammas. Otroligt mäktigt avslut på den andra filmen :).

Pär Öberg
Admin
Nybörjare

Hade jag levt 1936 hade jag gärna följt OS. Idag känns det bara som bortkastad tid.
Det säger väl en del om arrangemanget att Voula Papachristou blev avstängd efter ett ”rasistiskt” skämt på Twitter.
Nu måste man tydligen vara politiskt korrekt för att få delta i OS.

Henrik Andersson
Gäst
Nybörjare
Henrik Andersson

OS i beri klassas alltid som propaganda-OS och det alltid i negativa ordalag
Men se på den negroida propaganda som framfördes i London. Negrer, nerer och åter negrer.
De inavlade dottningen måste ju vara nöjd. Hon var ju med i brittiska armén 1945.

johan
Gäst
Nybörjare
johan
KAN BARA BLI SKADEGLAD NÄR JAG SER VAD HYCKLARNA FÖRSÖKER FÅ OSS ATT TRO . HAHA DEN SOM GRÄVER EN GROP ÅT ANDRA FALLER OFTA SJÄLV DÄRI , SOM ORDSPRÅKET SÄGER. TROR DOM VERKLIGEN ATT DE SKA UNDKOMMA DET MULTIKULTI HELVETE DE SJÄLVA STÄLLT TILL . DOMEN FRÅN DERAS BARN O BARNBARN KANSKE INTE BLIR SOM DE TÄNKT.DET ÄR JU DE SOM FÅR TA SMÄLLEN AV DERAS FÄDERS O MÖDRARS FEGA HANDLANDE.TILL SLUT KOMMER INGEN UNDAN MULTIKULTI HELVETET HUR HÖGA MURAR MAN ÄN BYGGER.DÄRFÖR BLIR MAN SKADEGLAD NÄR MAN SER ATT TOM DOM GODA DEMOKRATERNA BLIR DRABBADE AV SITT EGET… Läs mer »
Rebecca
Gäst
Nybörjare
Rebecca

Gud så mäktigt. Kan titta om och om igen på filmerna och drömma om framtiden!

Geir Knudsen
Gäst
Nybörjare

Veldig bra! :)

J.Spetz
Gäst
Nybörjare
J.Spetz

Undrar när makten kommer ta till med det tunga censurartilleriet. Nordfront lyser upp vår historia som aldrig förr, tänk om man hade haft Nordfront i sina yngre år…då hade man kommit på rätt bana direkt! Stort tack för ännu ett grymt DD.

mrluger
Gäst
Nybörjare
mrluger

hitler var en mycket begåvad person

mrluger

Henrik Andersson
Gäst
Nybörjare

Vad lär vi oss av olympiaden 1936?
Jo att nationalsocialismen är moraliskt bättre än demokratin 2012.

2012 var bara ett enda stort jippo för det mångkulturella Lilbrittanien av idag!

Mot etniskt självmord
Gäst
Nybörjare
Mot etniskt självmord

Mycket bra artikel! Många artiklar på nordfront tåls att återpubliceras gång på gång!

Panter V
Gäst
Nybörjare
Panter V

”Bank of England helped the Nazis to sell plundered gold” (The Telegraph)

”The Nazis invaded Czechoslovakia in September 1938. In March the following year, the Bank of International Settlements (BIS) asked the Bank of England (BoE min anm.) to switch £5.6m-worth of gold from an account for the Czech national bank to one belonging to the Reichsbank.”

Tack BIS och BoE för att ni betalade våra stridsvagnar genom att sälja tjeckernas guld. :)

http://www.telegraph.co.uk/finance/bank-of-england/10212234/Bank-of-England-helped-the-Nazis-to-sell-plundered-gold.html

Stug42H
Gäst
Nybörjare
Stug42H

”The BIS was founded in 1930, in effect by Montagu Norman and his close friend Hjalmar Schacht, the former president of the Reichsbank, known as the father of the Nazi economic miracle. Schacht even referred to the BIS as “my” bank. The BIS is a unique hybrid: a commercial bank protected by international treaty. Its assets can never be seized, even in times of war. It pays no taxes on profits. The Czechoslovaks believed that the BIS’s legal immunities would protect them. But they were wrong.”

http://www.telegraph.co.uk/finance/bank-of-england/10213988/Never-mind-the-Czech-gold-the-Nazis-stole….html

StugIIIg
Gäst
Nybörjare
StugIIIg
Gustav Fridolin
Gäst
Nybörjare
Gustav Fridolin

Oooh, så hemskt!!! BoE och BIS hjälper Nazister att sälja stulet guld.

Vi måste svara med ökad massinvandring och mer homosexuell lagstiftning a l’a Carl ”Bilderberggruppen” Bildt!!!!

Under tiden skall jag använda min regnbågsfärgade pride-batong I mitt anus tillsammans med Lars ”Fickpingis I Valstugan” Ohly!!!!!!!!!!!

1312
Gäst
Nybörjare
1312
johan
Gäst
Nybörjare
johan

OS i London 2012 var mer ”1984” än vad många kan föreställa sig. Alla ceremonierna var New World Order- / Illuminati-symbolik in your face så att det var löljigt uppenbart: http://www.nordisk.nu/showthread.php?t=44944&page=7 (flera kommentarer. Börja fr o m kommentar 96). Den som inte i alla fall blir misstänksam eller ifrågasättande efter att ha sett genomgången, lär nog ha ätit för mycket fluor …

Peter H. Norrland
Gäst
Nybörjare
Peter H. Norrland

Även de kameror som går på räls längs med löparbanorna vid alla stora tv-sändningar, speciellt vid målgången, uppfanns av allas vår Leni Riefenstahl!
Har förresten en autograf av henne som är till salu!
;-)

kamp
Gäst
Nybörjare
kamp

Bra artikel!

Micke
Gäst
Nybörjare
Micke

Mycket bra artikel!

Slipsen
Gäst
Nybörjare
Slipsen

Tänk om man hade fått leva på den tiden istället…

Rob
Gäst
Nybörjare
Rob

Mycket värdefull artikel !!
Fantastiskt bra jobbat.

Angantyr
Gäst
Nybörjare
Angantyr

Mycket bra artikel! Berlin OS 1936 har stått som förebild för alla senare olympiader och med all rätt. Tredje rikets magnifika arkitektur berörs ju i artikeln och ett intressant ämne för en artikel vore den konst som skapades då, med fantastiska skulptörer som Arno Breker och Josef Thorak t.ex. Att jämföras med dagens urin-och fekalieorinterade konst!

Bo Nilsson
Gäst
Nybörjare
Bo Nilsson

Vilken underbar video! Tänk om man fått vara med där, vilken upphöjelse det varit. Här ser man tydligt vad en helt överlägsen germansk RAS åstadkommit. Självklart skulle arrangörerna smutskastas och förtalas i all framtid. En vidrig avundsjuka som pågått i ca sjuttio år. Världsförbättrarna har glömt att alla olympiader efter 1936 är billiga kopior, eftersom uppläggen är i stort sett identiska, förrutom en massa löjligt krims krams. Som London 2012, vilket jävla fjanteri!!!

Bo Nilsson

Jonas
Gäst
Nybörjare
Jonas
Sven
Gäst
Nybörjare
Sven

Min farfars bror (död sedan en del år nu) deltog i OS i Berlin 1936 och var stolt över at få hälsat på Hitler.

Heheh
Gäst
Nybörjare
Heheh

Det står på diverse sidor att det ska ha funnits ett foto av Jesse Owens och Hitler, som han brukade bära med sig. Finns även annan kuriosa. Såg precis filmen Race om honom och googlade på det.

Vera Oredsson
Gäst
Nybörjare
Vera Oredsson

Det jag minns i 8 årsåldern var skönhet ordning och stolthet från den Olympiaden – inte ett rörigt trams som det numera gestaltas. Idag för 83 år sedan föddes – just föddes en nationalsocialist i Skåne Göran Oredsson – i motsats till mig som var uppfostrad i III Riket så blev han nationalsocialist UTAN något som helst inflytande.

wpDiscuz