Ortodoxa judar förbjuds att ta huslån från Quicken Loans, eftersom det ägs av judar

JUDENDOM. En P’sak har utfärdats för judar att ta huslån från Quicken Loans, på grund av halacha. Judar får gärna låna ut pengar mot ockerränta till gojer, nasha, utan att producera något av eget värde, men de får inte utnyttja andra judar på samma sätt.

En stor haredisk ortodox judisk organisation, Agudath Israel, har utfärdat en judisk bestämmelse enligt halacha, judisk lag, som förbjuder judar att ta lån från de Detroitbaserade företagen Quicken Loans och RocketLoans. Quicken Loans skriver i sin marknadsföring att de är USA:s största utfärdare av huslån.

Bestämmelsen är en så kallad P’sak vilket har sin ungefärliga motsvarighet i en muslimsk fatwa, alltså ett förbud eller ett påbud att bete sig på ett visst sätt, det vill säga en sorts lag. Skälet att denna P’sak har utfärdats är att dessa lånebolag ägs av judar. Och de harediska judarna tillhör de mest stränga ortodoxa judarna.

”Pengar” är skulder

Judar uppmuntras att äga lånebolag och skapa skulder åt gojer, vilket ett banklån i realiteten är — det finns inga pengar som lånas ut; istället skapar banken en skuld åt ”låntagaren” som den nyblivna skuldinnehavaren kan få använda i form av en tillåtelse att flytta in i ett hus. Villkoret är att han lovar att tillföra banken — och naturligtvis den förre husanvändaren — resurser i form av valuta som han tjänar genom att producera varor eller tjänster.

Ett lån hos Quicken Loans med fast ränta under 30 år för att få flytta in i ett hus som i de flesta fall redan är byggt och tidigare har använts av någon annan, är helt ”normalt” i vår judiskt utformade ekonomi. Men det är inte tillåtet att utsätta andra judar för denna typ av nasha. Nasha är ett ord som omfattar en rad begrepp, bland annat att grovt bedra någon, att i vid mening förföra någon med bländverk, och att låna ut pengar mot ränta till gojer.

Det finns alltid en lösning

Men på judiskt vis finns det alltid en lösning för att kringgå egna regelverk. Under medeltiden var det till exempel vanligt att rabbiner utfärdade kontrakt i form av så kallade heter iska, en sorts affärstillstånd i fiktiv mening, som rent tekniskt förvandlar lånet till en gemensam ”investering”. Istället för att den ena parten är långivare och den andre är låntagare, är de båda numera ”företagskompanjoner”, där den ena företagsledaren förmedlar pengarna eller valutan, och den andra företagsledaren använder ”företagets” kapital som han vill.

Lösningen fungerar fortfarande med traditionen som auktoritet. Den harediska organisationen Agudath Israel säger att judar får fortsätta att använda Quicken Loans om de signerar ett sådant heter iska-partnerskap, något som Quicken Loans nu säger att de kan komma att införa. Den stora majoriteten judar är sekulära och de kommer fortsätta att i strunta judisk lag, men för de judar som lever under hårda levnadsregler finns det kanske alltså snart även hos Quicken Loans en lösning att slippa reglerna utan att de begår några brott mot halacha.

Rabbin Mordechai Frankel, ledare för Halachainstitutet vid Star-K, en koshercertifierningsbyrå, säger att det finns mindre judiska banker som är vana vid heter iska.

— Det finns små judiska banker som är bekanta med och hanterar heter iska. Om en judisk person bor i ett område där det finns en stor koncentration av ortodoxa judar blir banken mer van vid konceptet och blir mer öppen för det, säger Frankel.

Enligt en logik som undgår en vanlig goj, säger Frankel att han inte vet om Quicken Loans kommer att införa hantering av heter iska, men om de inte gör det kan man alltid gå till en storbank, vilka så vitt han vet alla är kosher att låna ut pengar till judar.

Källa:
Some rabbis say it isn’t kosher to borrow from Quicken Loans — because it’s run by Jews

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Karl A Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Karl-Путин A
Medlem

”Iska-partnerskap” är i princip ett halal-lån, vilket är ännu ett bevis på att judendom och islam är samma religion. Den största skillnaden är att en jude måste be tre ggr om dagen,medan en muslim måste be 5 ggr om dagen. Dessa citat tillägnar jag Jimmie Åkesson och alla hans beundrare: ”Icke-judarna är skapade för att tjäna judarna som slavar” (Midrasch Talpioth 225) ”Fortsätt att göra affärer med icke-judar, ifall de har pengar att betala för” (Abhodah Zarah 2a T) ”Icke-judisk egendom tillhör den jude som nyttjar den först.” (Babba Bathra 54b) ”Ifall två judar bedrar en icke-jude måste de dela… Läs mer »