Ortnamn i Jokkmokk förbjuds – innehåller N-ordet

KULTURHISTORIA. Ett sankmarksområde i Jokkmokks kommun har sedan 1970-talet haft namnet ”Negerskallelandet” på kartan. Men det vill Lantmäteriet nu sätta stopp för eftersom det anses kränkande.

Lantmäteriet vill ta bort ett ortnamn i Jokkmokks kommun. (Skärmbild)

Sankmarksområdet Negerskallelandet ligger i Vuollerims församling i Jokkmokks kommun. Namnet har platsen haft i folkmun sedan lång tid tillbaka, men sedan 1970-talet har det också stått registrerat på Lantmäteriets kartor.

Nu vill Lantmäteriet skrota namnet eftersom det anses kränkande och inte uppfyller kraven för ett ”vårdat ortnamnsskick”. Namnet uppmärksammades i samband med ett tidigare ärende om liknande ortnamn i Dalarna.

— Detta var det enda kvarvarande, kartredovisade ortnamnet med ordet neger som vi kan besluta om, säger sektionschefen Mattias Johansson.

Här krockar dock två intressen, för enligt hävd ska gamla ortnamn bevaras så långt som möjligt, samtidigt som det enligt lagen finns krav på vårdat ortnamnsskick.

Enligt Johansson råder det emellertid inte någon tvekan om att namnet Negerskallelandet uppfattas som kränkande och nedsättande och därför bör försvinna från kartan.

Sedan återstår det att se om Lantmäteriet kommer att gå vidare med andra spännande men potentiellt kränkande ortnamn i Sverige.

Det är till exempel inte känt hur RFSL ställer sig till namnen Homoberget och Stygg-Homomyran, som ligger utanför Gnarp i Hälsingland.

Och i samband med Girjasrättegången fick statens ombud tung kritik för sitt sätt att använda ordet ”lapp”. Men nu väcks också en diskussion om ordet i vardagliga uttryck och i många ortnamn, som Lappvattnet och Lapporten.

Källa:
Kränkande ortnamn i Jokkmokk slopas

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Ding-DingCaesar-AureliusVera Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Vera
Medlem

Jag forstår inte riktig anklagelserna mot N – ordet. För oss var N – ett ord på mörkhyade utan attityden på en nedvärdering, bara ett konstaterande i allmänhet. Det är bara på senaste tiden som nedvärderingen eller sårande kom med demokratiska påpekanden och ordkriget sattes i gång. Men om vi påpekar att ordet nazi och nazism är för oss NATIONALSOCIALISTER sårande , med medvetenhet att så är fallet , uttalas det också i allmänhet MED kränkande attityd ,är det legio.

Ding-Ding
Medlem

Jag tycker vi håller oss till ordet neger och inte N-ordet.

Caesar-Aurelius
Medlem

Och i samband med Girjasrättegången fick statens ombud tung kritik för sitt sätt att använda ordet ”lapp”. Men nu väcks också en diskussion om ordet i vardagliga uttryck och i många ortsnamn, som Lappvattnet och Lapporten.

Varsågoda, alla ordutbytare, här är en äkta lapp!

https://vk.com/video453578850_456239089