VÄRLDEN. I tron om att det är äkta vara luras konsumenterna att köpa besprutad mat som har blivit märkt som ekologisk. Bakom matfusket finns ett stort globalt kriminellt nätverk som tjänar miljoner.

Den europeiska polisbyrån Europol och den internationella polisbyrån Interpol har lagt beslag på flera olika typer av förfalskade livsmedel i en razzia för några månader sedan. I denna beslagtog man sammanlagt 5500 ton förfalskat livsmedel och närmare en halv miljon liter förfalskad dryck. Då hittade man också fem ton förfalskad honung i Sverige, där man istället hade använt billig honungsarom och glykos.

Tillslaget var den tredje operationen vid namn Opson och bestod av ett samarbete mellan 33 länder i Amerika, Europa och Asien. Operationen Opson gjorde redan sitt första tillslag mot matfusket december 2011. Då hittade man 77 ton av förfalskad ost.

Några populära sätt att fuska med vår mat går exempelvis ut på att besprutat livsmedel märks som ekologiskt, kaffe och te späds ut med kvistar och blad, mjölk späds ut eller har fel ursprungsland, spannmål blandas ut med billigare ingredienser och malet nöt- och svinkött ersätts med hästkött. Det som är mest populärt att fuska med är olivolja.

Även om vinsterna är högre inom droghandeln så har matfusket en större marknad vilket ger de kriminella globala nätverken lukrativa möjligheter. Brotten kan ge allvarliga konsekvenser; för bara några år sedan dog 19 personer i Tjeckien efter att ha druckit sprit som innehöll metanol.

Straffet för matfusk är oftast böter och risken för att åka fast är liten. I Finland är det företagarna själva som är ansvariga för att de livsmedel som säljs i affärerna inte är förfalskade. Samtidigt hinner inte kontrollmyndigheten att granska alla varor.

De kriminella nätverken är också väldigt uppfinningsrika och det kan vara svårt att veta vad nästa sorts matfusk kan bestå av. Det senaste fusket beskrivs vara förfalskade ägg från Kina. Istället för att vara värpta av höns är de istället gjorda av kemiska medel av människor.

Källor:
Matfusket organiserad brottslighet – produkterna når Finland
Organiserad brottslighet styr matfusket


  • Publicerad:
    2014-06-30 20:40