Ordet ”hen” börjar användas i Sveriges riksdag

I förrgår lanserade jämställdhetsministern Maria Arnholm (FP) ordet ”hen” under en interpellationsdebatt i Sveriges riksdag.

 Maria Arnholm

Maria Arnholm

Det var när socialdemokraten Raimo Pärssinen ville ha besked om vad regeringen tänker göra för att ge fler nyanlända invandrare möjlighet till vuxenutbildning, som Maria Arnholm svarade:

”Målet är att varje individ ska få det stöd hen behöver för att så snabbt som möjligt lära sig svenska, komma i arbete och klara sin egen försörjning.”

Arnholm påstår att tilltaget inte var planerat, utan att hon rent spontant bytte ut ”han eller hon” mot ”hen” när hon läste upp ett svar. För SvD förklarar Arnholm att hon anser att språk ska utvecklas och att ordet ”hen” är en del av utvecklingen:

”Det är ett uttryck för att jag är lite Fredrik Lindströmsk i mitt sätt att se på språket. Jag tycker att det ska utvecklas underifrån, av oss som använder det. Det här är ett väldigt praktiskt sätt att förenkla.”

Källa:
Arnholm lanserar ”hen” i riksdagen

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments