Orban förbjuder genusvetenskap: ”Det är en ideologi och inte vetenskap”

UNGERN. Enligt en ny ungersk lag är inte längre genusvetenskap berättigat till statligt stöd, samtidigt som akademiska institutioner förbjuds att lansera nya kurser i ämnet. ”Ett hot mot akademisk frihet”, dundrar nu vissa universitet medan regeringen anser att akademiker bör syssla med vetenskap istället.

Genusvetare i Ungern upprörs över att deras feministiska ideologi inte längre kan indoktrineras i form av utbildningar.

Sedan i lördags har en ny lag börjat att gälla i Ungern, som fråntar så kallade genusvetenskapliga studier rätten till statlig finansiering. Dessutom får universitet inte erbjuda nya kurser i ämnet, även om de som redan börjat studera genusvetenskap tillåts att fortsätta till examen.

Lagen har fått flera universitet att se rött, bland annat George Soros egna Central European University (CEU), som i ett uttalande fördömer regeringens agerande:

Central European University (CEU) vidhåller sin starka opposition mot borttagandet av genusstudier från listan över ackrediterade MA-program i Ungern. Detta är en betydande inskränkning i den akademiska friheten och universitets självständighet. Genusvetenskap är ett internationellt erkänt forskningsområde, vilket tillhandahåller relevant kunskap åt samhället, och vilket har lärts ut på CEU i över två decennier. Att eliminera detta program markerar en signifikant förlust för den akademiska  världen i Ungern, samt för demokratiskt lagda lagstiftare. CEU kommer fortsättningsvis att undervisa och forska i ämnet via sina USA-ackrediterade MA- och PhD-program.

Många menar också att detta är ytterligare ett sätt för Ungerns premiärminister Viktor Orban att tysta sina politiska motståndare.

Men Ungerns vice premiärminister, Zsolt Semjen, slår tillbaka kritiken. Han säger i ett uttalande att genusvetenskap ”är en ideologi och ingen vetenskap” och därmed att det så kallade ämnet överhuvudtaget inte har på universitet att göra.

Semjen påpekar vidare att arbetsmarknadens behov av personer som studerat genusvetenskap är obefintligt.

— Ingen vill anställa en genusvetare, kommenterar Semjen.

Källa:
Hungary’s far-right Prime Minister bans gender studies at university because it is ’an ideology not a science’

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
4 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Christian Hamilton
Christian Hamilton
1 år sedan

Kan inte annat än beundra Orban när han ser till sitt folks bästa i första hand och inte viker sig för hot. Kanske han så småningom kan bli lite mer ärlig och peka med hela handen på vilka det är som underminerar hela västvärldens folk och kulturer. Möjligt att han ser det som taktiskt att dela säng med de självutvalda världsherrarna.

Karl-Путин A
Karl-Путин A
1 år sedan

Det handlar säkert om taktik. Det finns inte många ungrare som gillar de självutvalda efter 50 års brutal (((bolsjevism))).

Rokviken
Rokviken
1 år sedan

Precis som Trump och Putin. Alla verkar dela säng med varandra och till synes taktiska skäl. Om man inte hamnar i den värsta tänkbara fållan som journalisten, Jamal Khashoggi.

http://www.friatider.se/khashoggi-kan-ha-styckm-rdats-levande

Klaus
Klaus
1 år sedan

Premiärminister Orban gör det rätt, han har ju erfarenheter med kommunism.
Genetik och ärftlighetslära är viktiga (->DNA, bota sjukdomar t.ex.), medan kommunister däremot påstår (utan människokännedom) sedan ca. 100 år att sociala förhållanden är avgörande och att det inte finns talang.