Oppositionell journalist mördad i Kiev

UKRAINA. En ukrainsk journalist som kritiserat regeringen har blivit mördad i Kiev. Mordet är ett i en lång rad av nedtystade mord på oppositionella i Ukraina.

Journalisten Oles Buzina mördades utanför sitt hem.

Journalisten Oles Buzina mördades utanför sitt hem.

Oles Buzina, en känd ukrainsk journalist och författare, har blivit mördad i Kiev. Journalisten var känd för sin kritik av regeringen och polisen misstänker att mordet var ett beställningsverk. Enligt vittnen mördades Buzina av två maskerade män utanför sitt hus och förövarna flydde i en bil med baltiska eller vitryska registreringsskyltar.

Mordet på Buzina är enligt oppositionen det nionde mordet på oppositionella under de senaste månaderna, och det tredje som skett under de senaste dagarna. Dagen innan Buzina mördades sköts den oppositionella parlamentsledamoten Oleg Kalasjnikov ihjäl, och en tid innan det hittades den tidigare guvernören Oleksandr Pekluchenko död, skjuten med ett skott i nacken. Enligt polisen var det ett självmord.

De mördade har alla kopplingar till det tidigare regeringspartiet Regionernas Parti, som vann två viktiga val i Ukraina men sedan genom USA-sponsrade statskupper avsattes från makten både 2004 (Orange revolution) och 2014 (Euromaidan). I samband med den blodiga statskuppen i februari förra året krossades partiet genom statlig repression och har sedan dess i stort sett försvunnit från den politiska scenen.

Den ukrainska regimen kopplar dock inte ihop morden till regimkritik utan menar att det är Rysslands president Vladimir Putin som ligger bakom allt: ”Det verkar som om skjutandet av vittnen till Anti-Maidan-affären fortsätter”, skriver inrikesminister Arsen Avakovs rådgivare Anton Gerashchenko, en man som kopplats ihop med paramilitära högermiliser och som anklagats för att ha känt till nedskjutningen av Malaysia Airlines passagerarplan MH17 i juli förra året innan det blev nedskjutit.

Ingen reaktion om morden har hörts från representanter för den svenska regimen, som var med och sponsrade statskuppen mot den folkvalda regeringen i Ukraina och som sedan dess har gett sitt förbehållslösa stöd till den nuvarande regimen. Till skillnad från när journalister mördas i t.ex. Ryssland har media i västvärlden inte heller gjort någon stor sak av morden.

Källor:
Pro-Russian Journalist Oles Buzina Shot Dead in Kiev, Ukraine
Pro-Russian journalist Oles Buzyna gunned down in Ukraine
Morden i Kiev
Zionist Oligarchs Behind Malaysian Airlines Crash Hoax

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

  • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.


  • Lämna ett svar