Idrottsman stängs av från Sveriges MMA-lag – hade fel ”uppförande” på sociala medier

IDROTT. Den systemkritiske opinionsbildaren Jonas Nilsson har stängts av från Sveriges MMA-landslag. Beskedet fick han via mail med motiveringen att han framfört åsikter på sociala medier som strider mot landslagets ”uppförandekod”.

Jonas Nilsson möter Tobias Harila under Fight club rush 1 i Västerås .

I systemkritiska kretsar är Jonas Nilsson kanske framförallt känd som statsvetare, opinionsbildare och författare, senast uppmärksammad i samband med dokumentärfilmsprojektet Boer Project. Men han har länge också varit en av Sveriges främsta utövare av kampsporten Mixed martial arts (MMA), så pass att han fram till nyligen var medlem i Sveriges landslag.

Men den 22 december fick han via mail besked om att han inte längre var medlem i landslaget, på grund av att de ”åsikter” som han delat på sociala medier inte skulle vara förenliga med MMA-förbundet eller landslagets ”Code of Conduct”.

”En tidig julklapp” – Jonas Nilsson lade upp det kortfattade mailet på sin Facebook, där hans avsked meddelades. Mailet är undertecknat av Jesper Gunarsson, som är ordförande för Svenska MMA-förbundet (SMMAF). Klicka för större bild.

Gunnarsson motiverar inte heller exakt vilka åsikter som Nilsson ska ha uttryckt som skulle strida mot förbundets uppförandekod. På Facebook skriver Nilsson också att han själv fick kontakta förbundet för att be om ett underlag, men fick då endast veta att han uttryckt ”fel åsikter” på sociala medier och att ordförande Gunnarsson sagt att det är ”punkt i ärendet” – med andra ord att han varken vill diskutera eller motivera beslutet vidare.

Efter en undersökning av SMMAF:s ”Code of Conduct” visar det sig att det snarare kan vara Gunnarsson och förbundsstyrelsen som brustit i uppförandet, då det klart och tydligt står att:

Det får inte under några som helst omständigheter förekomma diskriminering på grund av etnicitet, ursprung, hudfärg, nationalitet, religion, ålder, kön, språk, utseende, sexuell läggning eller politisk uppfattning.

Många föreningar brukar reservera sig för att ta med ”politisk uppfattning” när de räknar upp vad som är förbjudet att diskriminera, men SMMAF har alltså bemödat sig med att även skydda politiskt oliktänkande i sitt förbund.

Vidare står det i SMMAF:s uppförandekod att ”vi kommer alltid uppträda etiskt och agera med hög integritet i alla situationer. Vi är medvetna om att vårt rykte och agerande är av yttersta vikt för att SMMAF ska kunna verka för vår sport”. Frågan är dock vilket rykte förbundet får när de helt godtyckligt och via e-post meddelar en landslagskamrat avsked, utan underlag och utan att kunna ta en diskussion i efterhand eller ens motivera saken vidare.

För den som vill kontakta Jesper Gunnarsson eller SMMAF:s styrelse för frågor finns på hemsidan också endast en info-adress att skriva till.

Varnar andra idrottare
På sociala medier har kritiken varit hård mot SMMAF och många menar att förbundsstyrelsen agerat klandervärt och brutit mot sin egen uppförandekod i deras agerande mot Jonas Nilsson. På Facebook går Nilsson också ut med en varning till andra utövare av MMA:

Till alla mina kamrater som är aktiva utövare – Jespers hänvisade till ett ”brott” mot code of conduct som begicks innan jag var antagen. Det är en retroaktiv applicering. Tänk på det – tänk på vad det innebär. Ni kan alltså bli angripna och nekade inträde med basis på tidigare uttalanden och aktiviteter. Sen tänk på – vart är linjen dragen? Den är inte dragen. Den baseras på Jespers godtyckligheten, då jag faktiskt inte brutit mot förbundets nedskrivna värderingar. Nästa offer för åsiktsförtrycket kan i princip vara vem som helst. Det kan baseras på en bild ni delat, en bild ni gillat, någonting ni sagt, ni kanske köper mina böcker – kommer på mina föredrag, lyssnar på vad jag har att säga, vart går gränsen?

Tidigare i år vann en annan svensk och nationell opinionsbildare sin första MMA-match, nämligen Marcus Follin. Detta skedde dock inom ramen för Kampf der Nibelungen i Tyskland, vilket är en alternativ MMA-turnering för politiska dissidenter.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
13 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
_DH_
_DH_
2 år sedan

Sverige är i dag en fullfjädrad sovjetstat. Som han säger – det går inte att undslippa censuren. Hur mycket man kryper och krälar för den så kan man ändå drabbas. Så varför inte stå på sig och trotsa den? Varje person som böjer sig stärker censuren, medan varje person som står upp mot den hjälper till att krossa den. Uteslutningar av detta slag förekommer överallt i dag. Jag blev t.ex. nyligen avpolleterad från ett jobb för att jag tydligen inte hade rätt ”värdegrund”, trots att jag inte sagt någonting alls om detta under intervjun eller hade för avsikt att politisera… Läs mer »

Par
Par
2 år sedan

Toppen på ett isberg, folk med ”fel politiska åsikter ” ska uteslutas från landslag, kampsportsklubbar, fackförbund och jobb.
Vi ska inte heller få ha bankkonton hos varken Swedbank, Nordea, jak eller andra banker.
Det totalitära Sverige breder ut sig.

Ulf
Ulf
2 år sedan

Gamle Juholt har rätt, Sverige är på väg mot diktatur på riktigt. Det är långt gånget redan då alla organisationer redan styrs av ”värdegrund” över gällande lagstiftning. Vänta bara när lagstiftningen hunnit ikapp då blir det Gulag för den som slinter med tungan.

Anders
Anders
2 år sedan

(((Systemet))) är sinnessjukt, orättfärdigt, ondsint, grymt och lögnaktigt.

Det är dags att slå tillbaka och besegra (((dom))) som vill utrota oss.

Hell seger!

Fredrika
Fredrika
2 år sedan

Förtrycket sprider sig överallt. Jag förlorade jobbet av samma skäl och på samma grunder som Jonas Nilsson. SVT:s licensfinansierade public service åsiktsförtryckaraktivister # jagärhär har tentakler överallt. Researchgruppen och Expo är långt mindre framgångsrika. Men som _DH_ skriver är Sverige i dag en fullfjädrad Sovjetstat. Det innebär (((Sovjetstat))). De hänsysnlösa sozisterna slår till överallt och varsomhelst. Ju mer mångkulturellt ett samhälle blir, desto mer intolerans och desto värre konflikter. Men vi ska segra. Och de ska dö.

Joss
Joss
2 år sedan

Haha, MMAaere viger sitt liv åt manliga dygder, att bli stark och bra på att försvara sig. Men så visar det sig att de ändå var fittor :D :D :D

Randalf
Randalf
2 år sedan

Johan Björnsson ”den helige dåren” drog ner byxorna ordentligt på Jonas Nilsson för tre år sedan.

Tyvärr hittar jag inget på nätet om det längre.

Joss
Joss
2 år sedan
Reply to  Randalf

Du drivs av personliga motiv. Inte av omsorg om det gemensamma bästa. Se på dig själv, du gör gemensam sak med etablissemanget bara för att du hatar Jonas Nilsson så mycket! Såna som dig kan man inte lita på.

Randalf
Randalf
2 år sedan
Reply to  Joss

Så det gemensammas bästa är att omfamna karaktärslösa mytomaner som för all del inte heller kan slåss?

Randalf
Randalf
2 år sedan
Reply to  Joss

Kan man lita på Jonas Nilsson?

Kan man lita på Magnus Söderman?

Kan man lita på Mikael Skillt?

Randalf
Randalf
2 år sedan
Reply to  Joss

Det enda som finns kvar av det hela är detta.

https://aktuelltfokus.se/kanda-nationalister-far-psykbryt-utmanar-varandra-pa-slagsmal/

Från en antirasistisk blogg, dock går det läsa mellan raderna.

Jonas har påpassligt nog krävt att youtubeklippet tagits bort pga av ”upphovsrättsliga skäl”.

Sigfrid
Sigfrid
2 år sedan

Att Sverige är en diktatur framgår allt tydligare då man inte behöver göra mycket för att straffas av systemet.När ska det gå upp för Svensson att åsiktsförtrycket blir allt värre i vårt land.Den enda räddningen är NMR.

Lennart
Lennart
2 år sedan

Ett rättsövergrepp, ett skamlöst sådant.
Jag har en fråga till nån kunnig.
Kan man inte stämma Gunnarsson inför rätta, han kan omöjligt ha lagen på sin sida, tycker jag, fast å andra sida, (((lagen)))