Omfattande skogsbränder i södra Sverige – flera tros vara anlagda

INRIKES. Flera stora mark- och skogsbränder har startat i södra Sverige under påskhelgen, bland annat i trakterna av Gislaved, Motala och Kristianstad. Bränderna i Gislavedsområdet är de största och misstänks vara anlagda.

Arkivbild

Det är nu extremt torrt i markerna i hela södra Sverige och sedan påskhelgen rasar mark- och gräsbränder på flera håll. Sedan påskdagskvällen har inte mindre än tre bränder härjat runt Gislaved i ett brandområde som uppgår till 50 hektar.

Bränderna i Gislaved är ännu inte under kontroll och under tisdagsmorgonen kommer räddningstjänsten att ta hjälp av frivilligorganisationer i brandbekämpningen.

— Vår plan under natten har varit att förstärka begränsningslinjerna. Men brandrisken ser ut att öka under tisdagen, säger räddningsledare Anders Björk till SVT Nyheter.

Räddningstjänsten kan inte se någon naturlig förklaring till bränderna i Gislaved, varför polisen nu utreder om de kan vara anlagda. Enligt uppgifter till Fria Tider ska invandrare ha filmats när de startade gräsbränder för att ”göra luften bättre”.

Branden vid Tjällmo, norr om Motala, på runt fyra hektar härjar i ett svårtillgängligt område. Där har räddningstjänsten upprättat en bevakningszon. Under natten har man arbetat med att hålla gränsen, för att sedan sätta igång med mera praktiskt släckningsarbete när det blir ljust.

— Förhoppningsvis får vi hjälp av helikopter från Försvarsmakten, säger Daniel Agerhult, inre befäl vid räddningstjänsten i Östra Götaland.

Under måndagen larmades räddningstjänsten ut till en skogsbrand utanför Kristianstad, där det enligt uppgift ska brinna på ett område om sammanlagt 1 000 kvadratmeter.

Länsstyrelsen i Blekinge har från och med klockan 10 på måndagen infört ett eldningsförbud med anledning av stor brandrisk i skog och mark. Bland annat är det inte tillåtet att använda engångsgrillar.

SMHI varnar för hög brandrisk i hela Götaland och Svealand under de närmaste fem dygnen. Senare i veckan kan varningen komma att omfatta även Norrland.

Källa:
Bränderna i Gislaved och Motala inte under kontroll

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
nordbo Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
nordbo
Medlem

Förmodligen combon onyktra batikhäxor med sin importerade dekadens som ska grilla osv ..