Oklart parlamentariskt läge efter valet

VALET. När 6002 av 6004 valdistrikt i landet har räknats står det klart att varken Alliansen eller det rödgröna blocket får egen majoritet i Riksdagen och att SD förstärker sin vågmästarroll.

Klicka på diagrammet för större bild.

Valkommentatorer både i Sverige och utomlands beskriver nu gårdagens valresultat som ”kaos”, ”en mardröm”, ”blockpolitikens död” och ”nästan omöjligt att bilda regering”. Några varnar till och med redan för att nyval kan bli nödvändigt.

Med nästan alla valdistrikt räknade har de rödgröna fått 40,6 procent och allianspartierna 40,3 procent av rösterna. Sverigedemokraterna utgör med sina 17,6 procent därmed vågmästare i Riksdagen.

Eftersom inget av blocken vill ta stöd av Sverigedemokraterna för att bilda regering, och eftersom blocköverskridande samarbeten med ett eller två mindre partier inte räcker för att få riksdagsmajoritet för något av blocken, är läget mycket oklart.

Enligt det preliminära valresultatet backade både Moderaterna och Socialdemokraterna stort, medan Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet ökade kraftigt. Miljöpartiet var farligt nära att hamna under 4 procent och åka ur Riksdagen, medan Kristdemokraterna gjorde en stark valspurt och ökade sitt väljarstöd.

Sverigedemokraternas framgång syntes inte minst i Skåne där man blev största parti i 21 kommuner. I Sjöbo fick SD 39,4 procent av rösterna i riksdagsvalet, och i Hörby fick man 35,6 procent i kommunvalet.

Feministiskt initiativ raderades nästan ut – i valet 2014 fick partiet 3 procent i riksdagsvalet, för att i gårdagens val halka ner till 0,4 procent. Övriga partier utanför Riksdagen lyckades bara skrapa ihop 1 procent av väljarnas stöd.

Först på onsdag räknas de drygt 50 000 rösterna från svenskar utomlands, samt de sent inkomna poströsterna. Beroende på hur dessa faller ut kan det komplicera det parlamentariska läget ytterligare ifall båda blocken blir lika stora.

Många väljare noterar besviket hur den parlamentariska sandlådan nu manifesteras på allvar – under valvakan utropade sig samtliga riksdagspartier som segrare, som om det handlade om vinster i en fiskdamm och inte om ansvaret mot ett folk.

Den samlade oppositionen kräver nu att statsminister Stefan Löfvén avgår efter att regeringen förlorat väljarnas stöd, medan Löfvén själv proklamerar att han tänker sitta kvar oavsett valresultatet eftersom han leder det största partiet.

Källor:
Valmyndigheten
Valet 2018: Så avgör utlandssvenskarna valet
SD störst i 21 skånska kommuner – nu kan det bli kaos i politiken

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
3 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Lingonet
Lingonet
1 år sedan

”Många väljare noterar besviket hur den parlamentariska sandlådan nu manifesteras på allvar – under valvakan utropade sig samtliga riksdagspartier som segrare, som om det handlade om vinster i en fiskdamm och inte om ansvaret mot ett folk”
Så allvarligt att citeras ofta!

Lingonet
Lingonet
1 år sedan

Ska bli kul se sd rösta emot sina egna tidigare åsikter igen.
Nya trimmade hmf lagar, förbud mot nasistiska sammankomster,medlemskap etc.
ALLA ska få gå i pridetåg, även barnlösa sekteristiska sd väljare, allt annat är diskriminerande och kränkningskänsloframkallande.
Svt blir statlig svegot å nya skidor etc.
Landet brinner vidare.

Lingonet
Lingonet
1 år sedan
Reply to  Lingonet

Eller mest troligt alla utom sd röstar för fortsatt fri invandring och fria medborgarskap i tandläkarexpeditionen. och dylika beställningsjobb från internationella judendomen.