Ökänd vänstertidning läggs ned efter förlust av presstöd

MEDIA. Vänstertidningen Fria Tidningen lägger ned sin verksamhet, meddelar ägaren Johan Ehrenberg. Anledningen är att bördan på tidningen blev för tung när koncernen inte nådde upp till presstöd.

Vänstertidningen Fria Tidningen har sedan en tid tillbaka ingått i ETC-koncernen, som drivs av ”entreprenören” Johan Ehrenberg. Genom att ständigt starta nya lokaltidningar, med i princip samma innehåll förutom en viss lokal variation, har man tidigare lyckats med att få ur maximalt med pengar ur Presstödsnämnden. Tidigare överträffades man endast av Svenska Dagbladet vad gäller att kvittera ut skattepengar att pumpa in i verksamheten.

Trots att man skänkte bort prenumerationer – vilket Informationkrigets Tobias Lindberg avslöjade förra året – så tappade man så pass många prenumeranter att man till slut inte nådde upp till grundkravet på presstöd och fick lägga ned ett stort antal lokaltidningar och varsla 10 personer ur personalstyrkan.

Bland lokaltidningarna som lades ned återfanns Sesam, Stockholms Fria tidning, Göteborgs Fria tidning och Landets Fria tidning och eftersom personalen från dessa tidningar hade åtta månaders uppsägningstid fick de fortsätta att arbeta på Fria Tidningen – en kostnad som blev för stor för den lilla vänstertidningen.

”Det är inte upplagan för Fria Tidningen som rasat och heller inte det redaktionella innehållet. Utan det är tyngden från nedläggningen av de andra titlarna som gör situationen ohållbar för redaktionen och bolaget”, skriver Johan Ehrenberg i ETC om nedläggningen.

Personalen ska ha erbjudits att ta över tidningen för att driva den själv, men tackat nej. Fria tidningar i Stockholm AB har därmed ansökt om nedläggning och en förvaltare ska ta över bolaget för avveckling.

Källa:
Fria Tidningen läggs ner

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments