Ökade fall av hedersförtryck i Herrljunga

HERRLJUNGA. Socialförvaltningen larmar om allt svårare ärenden där barn råkar ut för hedersförtryck och kan behöva placeras om på grund av säkerhetsskäl.

Med ökad invandring kommer också ett ökat kulturellt inflytande, något som Herrljunga socialförvaltning inte räknat med. Nu kan man inte längre hålla de utredningstider gällande misstänkt hedersförtryck som lagen kräver.

— Ska vi kunna tackla de här problemen på ett bra sätt, så kräver det mycket arbete. Det krävs att vi bygger en bra kunskap och har möjlighet att möta så att säga problemen i god tid. Det går åt ganska mycket resurser framför allt i individen och familjeomsorgens sida att liksom möta de här problemen och försöka hitta bra lösningar, säger Lennart Ottosson, ordförande i socialnämnden, till Sveriges Radio.

Magnus Stenmark, socialchef i Herrljunga, berättar att det är många hedersrelaterade ärenden och at just dessa tar upp mycket resurser.

— Det är hårda prioriteringar vi måste göra varje dag. Men en extra socialsekreterare skulle göra mycket för oss. Och kan vi då utöka detta med lite mer riktade insatser – det tittar på just idag – kan vi frigöra vissa resurser så att vi kan förstärka det förebyggande arbetet, säger stenmark till Sveriges Radio.

Vad för resurser de behöver frigöra för denna kulturella utmaning framkommer inte.

Källa:
Antalet ärenden med hedersförtryck i Herrljunga ökar

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
2 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Karl A
Karl A
2 år sedan

Med ökad invandring kommer också ett ökat kulturellt inflytande, något som Herrljunga socialförvaltning inte räknat med. No shit Sherlock! Det kan ju en 5-åring räkna ut. I alla år har vi matats med att invandrare och inte minst invandrarkvinnor blir lika sekulära som svenskar i samma ögonblick som de kliver av planet från Mogadishu eller Kurdistan och lämnar allt av heders- och religiöst förtryck bakom sig. Enligt Gustav Frigolit kan de dessutom läsa in den svenska grundskolan på en vecka (även om de är analfabeter) och sen vara redo för den svenska arbetsmarknaden. Gudrun Schyman (Fi) förnekar fortfarande att det… Läs mer »

Karl A
Karl A
2 år sedan
Reply to  Karl A

Expressen (((ljuger på))) friskt som vanligt och hävdar att 46% av kvinnorna i Rinkeby har jobb. Detta är ju helt sensationella siffror – om de vore sanna.

46% av kvinnorna i Rinkeby är SYSSELSATTA, vilket är något helt annat än att ha ett jobb. Att vara sysselsatt är att man gör någonting, i princip vad som helst, även utan ersättning minst en timme i veckan. Det kan vara att gå på SFI, städa Ahmeds kebab-bar svart, eller umgås med andra kvinnor i den lokala invandrarföreningen.

https://www.expressen.se/nyheter/qs/kvinnorna-som-ar-isolerade-i-sina-hem/