Under en relativt kort tid har Motståndsrörelsens aktivister i Norrland, efter att initiativ tagits av organisationens ansvarige på plats, Mikael Skillt, drivit en kampanj för att främst informera boende i områden där dömda pedofiler slagit sig ner, om den potentiella fara för barnen denna utgör. Resultaten har varit över förväntan.

Såhär förklarade Mikael Skillt, initiativtagare för pedofilvarningarna som den senaste tiden uppmärksammats i media och skapat engagemang och debatt, om hur det hela började.
– Tanken runt kampanjen startades efter att några aktivister samtalat med en flicka som blivit utsatt för ett övergrepp, det var där hela tanken föddes och vi såg att det fanns ett behov att upplysa föräldrar som bor i närheten av dömda pedofiler. Vi ansåg även att det fanns ett behov att starta en debatt kring det orimliga i att dömda pedofiler får bosätta sig nära dagis, skolor, etc etc. Och detta utan att någon informeras om att det finns en potentiellt farlig man eller kvinna i direkt anslutning till det område där barnen tillbringar större delen av sin dag.

Redan från början klargjorde Skillt att han ville låta kampanjen vara politiskt neutral vilket organisationen höll med om. Vi var överens om att det var bättre att öppna upp för ett bredare engagemang men att organisationens aktivister skulle användas i kampanjen; framförallt eftersom de är vana vid en mer aktivistisk och rakt-på-sak metodik än personer i gemen. Våra aktivister nöjer sig inte med mindre än att föra sitt engagemang till offentligheten på gatan. Vidare ansåg vi att den kraft och potential våra aktivister besitter skulle tjäna detta goda syfte väl.

Resultatet av Mikael Skillts initiativ och våra norrländska aktivisters arbete har inte låtit vänta på sig. Låt oss se vad man redan uppnått:

1. Man har upplyst boende i områden där dömda pedofiler bor och gett dem möjligheten att vidtaga preventiva åtgärder; samtala med sina barn, vara mer vaksamma vilket förhoppningsvis skapat en tryggare miljö för barnen i området. Föräldrar och andra bekymrade har gått från okunskap till vetskap genom att de informerats om sådant som är offentliga handlingar.

2. En önskan kampanjen haft har varit att skapa en debatt och detta får man konstatera att man lyckats med. Företeelsen engagerar alla och debatten har förts genom riks- och lokalmedia, hundratals engagerade kommentarer på diverse forum, bloggar och (kan vi antaga) på dagis, i skolor och runt middagsbord. I teveprogrammet ”Debatt” fick vanliga bekymrade medborgare föra fram sina synpunkter och en moderat politiker anslöt sig till Motståndsrörelsens idé om att det är viktigare att skydda barnen än en förövares integritet efter avtjänat straff.

Senast idag kunde vi läsa att Dansk Folkeparti skall lägga en motion, som uppmanar till en snarlik kampanj som den Motståndsrörelsens Mikael Skillt fört i Sverige, i Folketinget. Kampanjen får nu alltså följdverkningar även utanför vårt land. Kommer något svenskt parti våga gå i bräschen för något liknande här hemma? Detta vore dock att hoppas på för mycket då flera systemtrogna, såväl politiker som psykologer och liknande hårdnackat väljer att fokusera på gärningsmännens väl och ve och föga bekymra sig om offrets. En inställning som inte bara är centrerad kring barnsexbrott.

Det glädjande med det hela är att allt ovanstående förhoppningsvis skapat en tryggare vardag för barnen. Vi önskar ingen ”pedofilhysteri” eller överdriven rädsla för ett fåtal gravt störda män och kvinnor. Däremot kräver vi att staten inte tillåter att vuxna som redan skadat barn tillåts att obemärkt bosätta sig i närheten av skolor eller daghem eller platser där andelen barn som vistas är stor. Det minsta man kan kräva, även av detta system, borde vara att föräldrar och personal på daghem och skolor informeras.

Mikael Skillt och kamraterna i Norrland valde att agera när systemet tiger; Motståndsrörelsen stödjer detta helhjärtat på de sätt vi kan. Vi hoppas att fler politiska grupperingar, föreningar av olika de slag och privatpersoner hjälper till att göra samhället tryggare för barnen.


  • Publicerad:
    2009-10-15 00:00