Ökad risk för fall av coronavirus i Sverige enligt Folkhälsomyndigheten

CORONAVIRUSET. Enligt Folkhälsomyndigheten är risken nu hög för att coronaviruset ska ta sig till Sverige.

Enligt en ny bedömning från Folkhälsomyndigheten är risken för att fall av coronavirus upptäcks i Sverige, vilket är den näst högsta nivån på den femgradiga skalan. Omvärderingen kommer efter att fall upptäckts i flera länder i Europa.

Karl Ekdahl, avdelningschef för sjukdomsprogrammen på Europeiska smittskyddsmyndigheten, delar bedömningen:

– Om man tittar på senaste dygnet med fall från Italien, Kroatien, Österrike och Spanien så delar jag helt den bedömning Svenska folkhälsomyndigheten gjort. Sannolikheten är nog ganska stor att det kommer dyka upp fler fall runt om kring i Europa de närmsta dagarna och veckan, inklusive i Sverige.

Risken för att smittan sprids allmänt i Sverige anses dock fortfarande vara låg. Hittills är det bara ett fall som upptäckts, vilket rör en kvinna i Jönköping.

Enligt kinesisk statistik har viruset en dödlighet på två procent, med en högre risk för äldre än för yngre.

Karl Ekdahl menar dock att dödligheten kan vara lägre än så, då många smittade får lindriga symptom, eller inga alls. De som kommer lindrigare undan uppsöker kanske inte sjukvården och blir därför inte en del av det statistiska underlag man använder för att uppskatta dödligheten.

Källa:
Risken för coronafall i Sverige har ökat

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
HaraldLingonet Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Lingonet
Medlem

Om folkhälsoinstitutet går ut och varnar med KAN,
kan man slå sig i backen på att de menar KOMMER.
Ett bra sätt för länder att ”plocka undan” oppositionella element, sk ”isolering” och plötslig död.
Håll ögon och öron öppna!

Harald
Medlem

Undrar om dom försöker skapa oro hos befolkningen genom att göra alla förvirrade. För ena dan säger dom att katastrofen kommer samtidigt är det inte lönt att stoppa flygplan från missränkta områden för Anders Tegnell vill inte. Som från Iran. Det hjälper ändå inte att försöka göra något åt saken säger han. T o m Afghanistan kan stänga sina gränser och försöker åtminstone sjukdomsbekämpa. Men svenska staten beter sig som om dom vill ha problem i landet även med sjukdomar. Antingen är världens mest utvecklade land helt inkompetent eller så följer dom en folkmordsplan typ Kaufman och drar nytta av… Läs mer »