Ofödda barn dör på grund av platsbrist

VÅRDEN. Skånes universitetssjukhus har lex Maria-anmält tre fall där foster avlidit i livmodern och som troligen kunnat undvikas. Två av fallen berodde på platsbrist.

Barn dör eftersom det finns för få vårdplatser. Genrebild. Foto: Pixabay.

Skånes universitetssjukhus såg förra hösten en ökning av antalet barn som dog i livmodern. En genomgång av fall där barn dött i livmodern under 2018 gjordes och nu anmäls tre fall enligt lex Maria.

I två av fallen sköts förlossningen, som skulle sättas igång, upp på grund av för få vårdplatser på förlossningsavdelningen.

— Det hade varit möjligt att de kunnat överleva och varit friska om man satt igång förlossningen första dagen, säger Andreas Herbst, överläkare i obstetrik på Skånes universitetssjukhus.

Ett tredje dödsfall handlade om att man under graviditeten inte upptäckt att ett foster var tillväxthämmat.

Det är inte första gången som ofödda barn dör i livmodern på grund av platsbrist i Skåne. Från kvinnokliniken i Lund rapporterades om ett barn som dog under 2015 då modern, trots att hon visade tecken på havandeskapsförgiftning, skickades hem på grund av för få lediga vårdplatser på avdelningen.

Sverige har i snitt under de senaste 20 åren haft flest antal dödfödda barn i Norden.

Källor:
Platsbrist ledde till två döda barn
Gravid kvinna blev hemskickad – barnet dog

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Vera Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Vera
Medlem

Om läkarna slänger ut alla självförvållade p. g. a. AIDS alkohol och droger skapar man plats åt blivande svenska mödrar för vård.