Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Offshoreföretag, pengafrågor och Tortola

Av Gästskribent, 2016-04-13
redaktionen@nordfront.se

ISLAND. Nordfronts isländske korrespondent Bror Vakur skriver om turerna kring Panama-skandalen på Island.

icelandic_krona

Sedan de isländska bankerna föll och nationaliserades, förlorade många investerare pengar till de gamla bankerna och ställde krav på dem. Dessa människor och företag har betecknats som ”gamar” eftersom den isländska regeringen måste ta itu med dem och betala dem genom tillgångarna i ”gamla” banker så att de kan dra nytta av andras olycka. Informationen om hur många och VILKA de är är dolt för allmänheten. Många tror att det finns ett antal utländska hedgefonder som har anspråk på de gamla bankerna, av vilka några ägs av islänningar, några av andra. Dessa äger cirka 60% av bankerna men tilldelas lån från de gamla bankerna.

Den stora uppståndelsen i parlamentet, i isländska medier och bland folk är att frun till Islands avgående statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, Anna Sigurlaug Pálsdóttir, är en av personerna som förlorade pengar genom sitt offshorebolag Wintris Inc., som är baserad i Tortola, en av de Brittiska Jungfruöarna. Företaget grundades för hennes pengar som hon ärvt. Enligt isländska medier investerade hennes företag i obligationer och har en fordran på 500 miljoner isländska kronor. Enligt Gunnlaugsson har hon sagt att hon är redo att glömma dessa fordringar, att hon inte kommer låta islänningar lida på grund av detta och att hon betalar sina skatter som alla andra. Vissa medier och politiska människor har uttalat att ingen lag bröts och att detta är något som man inte behöver oroa sig för.

Tortola och många länder likt det är känt för att ”gömma” pengar så att folk inte behöver betala skatt som den vanlige islänningen behöver göra när han har pengar i det isländska banksystemet . Många banksters har gjort detta och är det som kallas för ett ”skatteparadis”.

Tortola.

Tortola.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är också partiledare för det liberala Framstegspartiet (Framsóknarflokkurinn) men två andra ministrar har lagts till raden och dessa är finansministern Bjarne Benediktson och inrikesminister Ólöf Nordal, båda tillhörande det konservativa Självständighetspartiet ( (Sjálfstæðisflokkurinn)). Bjarni Benedikt uppgav i en intervju att han för cirka 40 miljoner ISK köpte en tredjedel i ett offshorebolag som kallas Falson & Co. som den isländska banken Landsbankinn i Luxemburg satte upp för honom och hans företagpartners i syfte att köpa en lägenhet i Dubai. Bjarni trodde att företaget var baserat i Luxemburg men det låg i Seychellerna i Indiska Oceanen som är känt för att vara ett skattesmitarparadis.

Företaget lades ner men gick med förlust redan 2009. Liknande omständigheter gäller för Ólöf Nordal, men hennes make Tómas Már Sigurðsson, en av de högsta cheferna vid aluminumfabriken Alcoa, följde instruktionerna från den isländska banken Landsbankinn i Luxemburg under 2006 och etablerade företaget Dooley Securities för investeringar. Ólöf uppgav att företaget lades ner 2008, men detta var också baserat i Tortola. Flera andra parlamentsledamöter har nämnts i detta Panama-dokument.

År 2014 erbjöd den isländska ekobrottsmyndigheten sig att köpa dokument som rör information om islänningar som har har offshorebolag i skatteparadis såsom Tortola. Enligt lokalmedia i kanal Ett var den isländska banken Landsbankinn en stor kund hos advokatbyrån Mossack Fonseca som är baserad i Panama med totalt 400 kunder.

Förra veckan läcktes delar av information ut till allmänheten. I isländsk teve visades en intervju som den svenske reportern Sven Bergman från Uppdrag Granskning gjorde med Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och där den isländske mediepersonen Jóhannes Kr Kristjánsson kommer in och börja förhöra statsministern vilket leder till att han ställer sig upp och lgår därifrån. Nästa dag protesterade runt 22 000 islänningar utanför parlamentet och krävde premiärministerns avgång. Folk protesterade hela veckan framför bland annat hemmet till Islands president, Framstegspartiets partihögkvarter etc.

Konsekvenserna av detta har varit stora. Under ett möte med Islands president, Ólafur Ragnar Grímsson, bad statsministern denne att upplösa parlamentet vilket presidenten inte ville göra. I mitten av förra veckan avgick statsministern och utnämnde jordbruksministern, Sigurður Ingi Jóhannsson, att ta hans plats. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kvarstår dock som partiledare för Framstegspartiet.

Media har sett rött på grund av denna händelse och många vänstermänniskor har varit beredda att kasta sten, men inuti ett glashus. En av dessa stenkastare är Jóhanna Sigurðardóttir, den tidigare statsministern. Hon har förfasats över de uteblivna skattemedlen och berättade i en intervju att Gunnlaugsson bör avgå om han inte berättar om hans frus tillgångar i offshore-företag. När hon själv var statsminister försökte hon att driva Island in i Europeiska unionen och ville att Island skulle acceptera skuldkrav på miljarder isländska kronor som den isländska staten skulle betala till Storbritannien och Holland gällande Icesave-fallet. Det var när internetbanken Icesave (ett dotterbolag till banken Landsbanki) kollapsade som länderna ville att isländska skattebetalare skulle betala för holländska och brittiska Icesave-sparare trots att banken då var privat ägt. Detta utvecklade sig till en långdragen juridisk process mellan EU och Island och innefattade även utpressning från Internationella valutafonden och sänkta kreditbetyg gentemot Island.

En annan av dessa stenkastare, Vänsterpartiet – de grönas (Vinstri Grænir) partiledare Katrín Jakobsdóttir, röstade också hon ja till att skattebetalare skulle betala notan för bankens kollaps samtidigt som hon nu lanserar sig som försvarare för isländska skattebetalare. Att allt gällande Panama-skandalen ska ”upp på bordet” har också krävts av Piratpartiet och Socialdemokraterna (Samfylkingin) men flera av deras medlemmar har redan dolda medel i skatteparadis och dessa partier har själva inte visat några ansatser till att vara öppna.

Många människor är arga på grund av detta, men de flesta av dem känner också att det ligger mer bakom och att ministrarna bara utgör en bråkdel av de frågor som var orsaken till Panama-krisen. Tilliten är liten till parlamentet på Island då människor fortfarande återhämtar sig från krisen i 2008.

Min slutsats av detta är att de som känner att de måste dölja sina tillgångar på detta komplicerade sätt antingen vill undvika att betala skatt eller dölja hur mycket de äger. Vore det inte bra för det isländska samhället om dessa snuskigt rika betalade skatt som andra människor? Jag känner att korruptionen återfinns hos mestadels centralisterna och högerorienterade politiker samt vänstern. Jag tror att mer information behövs om de stora företagen, i synnerhet fiskindustrin, så att folk får veta hur mycket pengar som faktiskt försvinner från Island. Detta är inte över, det är bara början.

/Bror Vakur

Källor:
Bjarni og Ólöf hafa tengst aflandsfélögum
Ráðherrarnir þrír sem tengjast aflandsfélögum í skattaskjólum
Bjarni segist óafvitandi hafa haft félag í skattaskjóli – Ólöf með umboð fyrir félag á Jómfrúareyjum
Sigmundur Davíð segir að kona sín sé ekki hrægammur

TV-program rörande händelserna
TV-inslag från protesterna


  • Publicerad:
    2016-04-13 17:00