Officiell WHO-rapport: En av tre somalier lider av mental sjukdom

HÄLSA. En omfattande WHO-rapport visar att en av tre somalier lider av någon form av mental sjukdom. Exempelvis lider hela 20 procent av den somaliska befolkningen av schizofreni. Rapporten anger fattigdom, krig och bristfällig sjukvård som de främsta orsakerna.

Tabell över psykiska sjukdomar hos somalier ur WHO:s rapport. (Klicka för större bild)

En stor officiell undersökning betitlad A Situation Analysis of Mental Health in Somalia som genomförts på uppdrag av FN-organet WHO (World Health Organization) visar att en tredjedel av den somaliska befolkningen lider av någon form av mental sjukdom.

Resultaten som presenteras visar att hela 20 procent av somalierna lider av schizofreni, att nästan 34 procent av männen har någon form av psykos, att över 16 procent av kvinnorna lider av maniska eller bipolära syndrom och att nästan 11 procent av männen har någon missbruksproblematik.

Rapporten pekar varnande på att den sociala påfrestningen för det somaliska samhället med en så stor andel psykiskt sjuka människor kommer att bli ohållbar om inte åtgärder vidtas snabbt för att förändra situationen.

Enligt rapporten finns det flera orsaker till att den psykiska ohälsan är så stor just bland somalier: långvariga krig och konflikter som bland annat lett till posttraumatisk stress (PTSD), undermålig psykiatrisk sjukvård, fattigdom, samt kulturella faktorer som gör att stora delar av befolkningen saknar eller har låga kunskaper om psykisk ohälsa.

De kulturella orsakerna medför bland annat att förnedrande och farliga metoder, som att kedja fast psykiskt sjuka, är både socialt och medicinskt accepterade. Vidare hänvisas ofta sjuka personer till traditionella helbrägdagörare och ”häxdoktorer”, eftersom uppfattningen att mental sjukdom beror på onda andar är utbredd.

Förutom den gigantiska utmaningen att bygga upp fungerande psykiatrisk sjukvård i Somalia har FN också understött att många av dessa sjuka personer har kunnat migrera till rikare länder i Västeuropa, där Sverige har varit ett av de stora mottagarländerna.

Källa:
A Situation Analysis of Mental Health in Somalia

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
_DH_ Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
_DH_
Medlem
_DH_

Den där rapporten ser ut som rent trams, vars avsikt är att ligga till grund för vårdinsatser som europeiska skattebetalare ska betala för. Det står att endast 1,5% av somaliehannarna ska vara förståndshandikappade – med vilka mått mätt då? Deras IQ på 60-70 är långt under ribban för etiketten i den civiliserade världen. Fånigt också att försöka framställa detta bestialiska vilddjur (somaliern) som en ”människa” som sägs lida av påstådda mänskliga åkommor. Sanningen är att somaliern är en blodtörstig best, utan själ eller det minsta andeliv. Som sådan är den inte mer kapabel till faktisk psykos (till skillnad mot blind… Läs mer »