ÖB: ”Sverige skulle klara sig i en vecka”

Överbefälhavare Sverker Göranson uttalade sig nyligen om det svenska försvaret. Enligt överbefälhavaren skulle Sverige idag klara sig i en vecka om landet angreps militärt. Efter en vecka skulle Sveriges motståndskraft vara nedbruten.

Sverker G

Sverker Göranson

Det är i en intervju med SvD som överbefälhavare Sverker Göransson avslöjar detta. Till SvD säger Göranson följande:

”Vi kan försvara oss mot ett angrepp med ett begränsat mål. Vi talar om ungefär en vecka på egen hand. Sedan är våra resurser nedkörda på sådant sätt att motståndskraften inte är så stor längre.”

Efter en vecka skulle det svenska försvaret få förlita sig på hjälp från Norge. Enligt överbefälhavaren skulle Sverige inte heller kunna försvara sig mot ett angrepp som sker från två håll.

Göranson påstår att försvaret kommer få lägga ner en av sina tre försvarsgrenar – armén, marinen eller flygvapnet – om myndigheten inte får mer pengar. Enligt Göranson räcker inte de anslagna pengarna i försvarsbudgeten till för att driva det försvar regeringen bestämt att Sverige ska ha.

Folkpartisten Allan Widman använder överbefälhavarens utspel för att propagera för ett svenskt medlemskap i Nato. ”Det finns inget alternativ till ett medlemskap i Nato”, säger han till Aftonbladet.

Källa:
Försvar med tidsgräns

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments