Nyval utlyst i Österrike

UTRIKES. Efter att Reinhold Mitterlehner avgick som partiledare för konservativa ÖVP och vicekansler förväntades nyval utlysas. Beslutet är nu fattat och datumet är satt till den 15 oktober 2017.

Efter att den österrikiska koalitionsregeringen mellan socialdemokratiska SPÖ och konservativa ÖVP spruckit, då Reinhold Mitterlehner avgick som vicekansler och ÖVP-ledare, har många förväntat sig att nyval skulle utlysas i Österrike. Under tisdagen enades de österrikiska partiledarna om att nyval ska hållas den 15 oktober 2017.

Koalitionsregeringen mellan SPÖ och ÖVP var ursprungligen tänkt att hålla ihop fram till det ordinarie valet 2018, men samarbetssvårigheter i koalitionen var det som slutligen fick regeringen att splittras.

De partier som väntas gå framåt i höstens val är främst invandringskritiska FPÖ och ÖVP. Den österrikiska utrikesministern Sebastian Kurz förväntas ta över ledarrollen i ÖVP, vilket kan gynna partiet i opinionen.

Källa:
Austrian political parties agree to hold snap elections in October

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments