Nyval på Island efter pedofilskandal

ISLAND. Efter knappt ett år i regeringsställning har den isländska regeringen fallit. Detta efter att statsministerns far i hemlighet har försökt rentvå en pedofil.

Islands statsminister Bjarni Benediktssons liberala regering har fallit efter att hans far försökt rentvå en dömd pedofil.

Under fredagen meddelade det isländska partiet Ljus framtid att de kommer att lämna regeringskoalitionen, som de sedan januari i år suttit med i tillsammans med det liberala Reformpartiet (RP) och det liberalkonservativa Självständighetspartiet (SP).

Anledningen till att Ljus framtid väljer att avbryta samarbetet är en skandal som involverar statsminister Bjarni Benediktsson far, Benedikt Sveinsson. Sveinsson har skrivit ett så kallat rekommendationsbrev åt en bekant, vilket kan användas för att radera ut hans brottsregister – en juridisk möjlighet som sedan länge finns på Island.

Problemet är bara att Sveinssons vän dömdes till fem och ett halvt års fängelse 2004 för upprepade sexuella övergrepp på sin styvdotter – övergrepp som ska ha pågått från att hon var fem år gammal och fram till att hon fyllde 17.

Inom den isländska regeringen har man försökt att mörka tilltaget från statsminister Benediktssons far. Statsministern själv ska ha känt till rekommendationsbrevet sedan i somras, men valt att hemlighålla saken, till och med för stora delar av regeringen. Det var först efter hårda påtryckningar gentemot hans partikamrat, justitieminister Sigríður Ásthildur Andersen, som händelsen offentliggjordes.

Efter att Ljus framtid hoppat av regeringssamarbetet har också Reformpartiet valt att ge upp försöken att fortsätta att regera i minoritet. ”Med tanke på det som hänt tycker Reformpartiet att det rätta att göra är att utlysa ett nyval”, skriver man i ett pressmeddelande enligt Reuters.

Senast ifjol tvingades en isländsk regering att avgå i förtid. Detta efter den så kallade Panamaskandalen, där det visade sig att den dåvarande statsministern Sigmundur Gunnlaugsson hade placerat förmögenheter i skatteparadis för att slippa betala skatt på Island.

Nyvalet kan komma att hållas redan i november.

Källor:
Regeringskris på Island – kan sluta i ett nyval
Nyval på Island – bara ett år sedan senaste val

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om