Nyval och fortsatt instabilt läge i Grekland

I måndags fortsatte Karolos Papoulias, Greklands nuvarande president, sina försök att förhandla fram en ny koalitionsregering. Men förhandlingarna misslyckades.

Under tisdagen diskuterade man istället ett förslag om att utse en ny regering bestående av enbart så kallade teknokrater, vilket i praktiken hade inneburit att man i Grekland, precis som man har gjort i Italien, helt lämnat över makten av landet till icke-folkvalda personer med kopplingar till internationella banker. Redan innan valet hade Grekland en sådan premiärminister vid namn Lucas Papademos, som tillsattes för att lösa den ekonomiska krisen. Papademos meriter har vi redan skrivit om: Han var medhjälpare i Goldman Sachs värdepappersförfalskning och tidigare vice ordförande vid Europeiska centralbanken.

Emellertid misslyckades även tisdagens förhandlingar. Och tur är väl kanske det med tanke på att just frälsaren Papademos nyligen rapporterade att det grekiska finansdepartementet efter juni inte längre kommer kunna betala ut några löner, om inget händer. Partierna som stödde Papademos, Ny Demokrati och Pasok, var också de partier som straffades hårdast i det senaste valet.

Då både försöket att bilda en vanlig regering eller en teknokratregering misslyckats, kommer Grekland istället nu gå till nyval om en månad.

Nya opinionsundersökningar, som beställts av tidningen Eleftheros Typos, som är liberalkonservativ och pro-EU, vill göra gällande att väljarstödet minskat för det nationella partiet Gyllene Gryning. Istället går partiet Syriza, som egentligen är en koalition av mindre vänsterpartier, mest framåt för tillfället. Redan i förra valet blev Syriza det näst största partiet i Grekland genom att kräva ”att stödprogrammen från EU och IMF rivs upp och att åtstramningar ersätts av stimulansåtgärder”, vilket kanske inte skulle accepteras av EU och euroländernas finansministrar.

För tillfället kämpar dock euroländernas finansministrar med att hålla kvar Grekland i eurosamarbetet. Anledningen till att ingen av finansministrarna vill att Grekland lämnar eurosystemet är enligt DN att det skulle få följande effekt:

”Djup recession i hela eurozonen skulle följa, liksom sänkta kreditbetyg för euroländer som i dag inte har några påtagliga problem.”

Men i och med att det nu blir nyval i Grekland så ligger frågan om eurons framtid i Grekland även i grekernas händer, och inte enbart i händerna på personer utanför Grekland. Dock så verkar fortfarande en majoritet av grekerna positiva till att behålla Euron.

Om de nuvarande opinionssiffrorna står sig så kommer det finnas en parlamentarisk majoritet för att skrota det så kallade stödprogrammet från EU och IMF. Om så skulle ske har andra länder hotat att sluta låna ut ”nödlån” till Grekland, som då snabbt skulle få slut på Euro och tvingas införa en egen valuta. Konsekvenserna av en sådan utveckling är svåra att sia om, men Euron dök nyligen mot den lägsta kursen mot dollarn på två år och grekerna har haft fullt upp med att rensa sina bankkonton på pengar den senaste tiden.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

Var den första att kommentera

  Subscribe  
Meddela om