Nytt rekord i skjutvapenvåld: 45 döda och 135 skadade

ALDRIG VARIT TRYGGARE. Under 2018 skedde över 300 skjutningar i Sverige. Slutresultatet blev 45 döda, 135 skadade och ytterligare ett rekordår för skjutvapenvåldet.

Det dödliga våldet med skjutvapen slog nytt rekord under 2018. Foto: CC Public Domain.

— Vi har ett väldigt allvarligt läge i Sverige och det är helt oacceptabelt att det här fortsätter, säger Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning, till TT.

Det Löving syftar på är att 2018 blev ett nytt rekordår vad gäller våld medelst skjutvapen i Sverige. Detta enligt polisens slutliga statistik för fjolåret som presenterades tidigare i veckan.

Antalet skjutningar stannade på 306 – där majoriteten skedde på allmän plats i tätbebyggd område –  med 135 skadade och 45 döda.

Siffrorna kan jämföras med 2017 då 43 personer sköts till döds. Under 2016 och 2015 landade antalet dödade av skjutvapen på 28. Innan 2015 var det årliga antalet betydligt lägre än så.

— Vi ser att de här morden med skjutvapen finns i miljöer med organiserad kriminalitet och utsatta områden. Men vi ser också att helt oskyldiga drabbas, säger Mats Löfving.

I år har redan tre dödsskjutningar skett, samtidigt som skjutvapenvåldet har spritt sig från storstäderna till att nu även drabba mindre städer.

— Eskilstuna, Örebro, Värnamo, Umeå och Borlänge – där har vi sett skjutningar. Det är viktigt att det inte sprider sig ut i landet, säger Mats Löfving.

Källa:
Nytt dystert rekord – 45 personer sköts ihjäl 2018

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Caesar-Aurelius Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Caesar-Aurelius
Medlem

Siffrorna kan jämföras med 2017 då 43 personer sköts till döds.

Vi kan till och med jämföra med andra världskriget.

Det har skjutits fler i Sverige förra året, än det sköts svenskar under hela andra världskriget!

Det borde ge folk en tankeställare att det faktiskt, verkligen pågår ett krig i Sverige nu idag som dödar fler än vad andra världskriget gjorde!