Nytt konstverk ska skapa osämja mellan människor i Tornedalen

ANTIKULTUR. Det nya konstverket ”Tornedalskvinnan” som ställts upp i Övertorneå ser ut som en presenning eller som en tunn madrass. Nu erkänner kommunen att meningen med konstverket är att reta folk.

Leif Häggbo och konstnären Helena Byström till vänster i bild poserar vid monumentet Tornedalskvinnan. Foto: Privat

Den nya konstnärliga installationen ”Tornedalskvinnan” invigdes på torsdagskvällen i Övertorneå. Det som konstnären har försökt gestalta är en skrynklig kjol som ska följa älven, detta eftersom Tornedalskvinnorna ofta tvättade kläder nere vid älven förr i tiden.

— Både gestaltningen och den omgivande ytan blir uppvärmda för att symbolisera att dagens och gårdagens Tornedalskvinnor var och är trygga, varma och gästfria människor oavsett ibland mycket svåra och fattiga förhållanden i bygden genom åren, säger konstnären Helena Byström.

Men efter invigningen fick konstverket omedelbart mycket hård kritik på sociala medier och bland kommuninvånarna. På kommunens Facebooksida finns kommentarer som ”väldigt död”, ”kvävande och övertäckande”, ”som en övertäckt kvinnokropp som inte ska visas” och ”trodde först det var en presenning haha”.

Leif Häggbo, som arbetat på kommunen som minoritetsspråkshandläggare, erkänner öppet att det aldrig varit meningen att konstverket skulle bli omtyckt. Istället var poängen med kommunens satsning att skapa missnöje och osämja mellan människor.

— En tycker si och en annan tycker så. Ett sådant här monument ska ju inte gå obemärkt förbi, menar Leif Häggbo.

Förutom att det kritiserade konstverket har bekostats med skattemedel är många kommuninvånare upprörda över att offentlig konst används för att provocera folket, medan konst som provocerar makthavarna omedelbart förbjuds.

Idén om ett monument över Tornedalskvinnans livssituation kommer ursprungligen från Övertorneå Hembygdsförening. Tanken var då att monumentet skulle föreställa en kvinna som bykar tvätt med barnen omkring sig.

Källor:
Nytt konstverk ska reta människor i Tornedalen 
Nya konstverket ”Tornedalskvinnan” får hård kritik

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
7 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Pierre
Pierre
1 år sedan

Det var ett bland det absolut fulaste ”monument” jag skådat, ser ju ut som en förstorad tunga för h*lvete, typ Kissjuden som spelar bas..

Det går väl så när Byström förmodligen sitter i tankar fyllda med Gambianebrer och donar med sina ”monument” om dagarna.

De forna skulptörerna vänder sig garanterat i graven.

Tvi fan.

Karl-Путин A
Karl-Путин A
1 år sedan

Tornedalskvinnan gestaltad som en n*gg*rmadrass – passar ju den rådande kulturmarxistiska tidsandan.

Anna
Anna
1 år sedan

Får vi se en nattaktion snart månne?

Rokviken
Rokviken
1 år sedan

Ett sånt fult och respektlöst ”konstverk”.

Vedklampen
Vedklampen
1 år sedan

Kolla in det här ”konstverk” som skall representera Nya Mölndal https://twitter.com/sjunnedotcom/status/1033239033818828801

Karl-Путин A
Karl-Путин A
1 år sedan
Reply to  Vedklampen

Fy f*n så groteskt. Hoppas att eu-migrerande metalltjuvar befriar oss från eländet.

Klaus
Klaus
1 år sedan

En flodflundra kanske eller platt luftmadrass men inget förintelsemonument denna gång medan den judiska massmördaren Dwight D. Eisenhower hedras med en ek i Washington:
https://www.washingtonexaminer.com/news/melania-trump-plants-eisenhower-oak-sapling-at-white-house-with-presidential-descendants