Nytt förslag: Brott mot ”blåljuspersonal” ska ge livstids fängelse

INRIKES. Enligt en ny utredning som letts av riksåklagaren har yrkesgrupper som poliser, sjukvårdspersonal och journalister blivit allt mer utsatta i samhället. För att få bukt på problemet föreslår man nu bland annat att göra ”blåljussabotage” till ett särskilt brott, med livstids fängelse som maxstraff.

Foto: diegoparra (CC Public Domain).

Nyligen presenterade riksåklagare Anders Perklev den så kallade Blåljusutredningen, som i stort sätt bygger på ”rapporter från myndigheter, berättelser från personal och redogörelser från fackliga organisationer” snarare än statistik. I den konstateras bland annat att flertalet yrkesgrupper har stora problem med att de utsätts för våld och hot. Förutom så kallad blåljuspersonal, alltså polis, räddningstjänst och ambulanspersonal, gäller det även personal inom akutsjukvården, hemtjänstpersonal, socialtjänstpersonal, butiksbiträden, brevbärare och journalister.

— Det som har kommit fram speglar en generell utveckling i samhället där man har allt mindre respekt för de som sitt yrke ska upprätthålla ordning eller genomföra andra uppgifter. Många har svårt att acceptera ett nej och det gäller även andra personer än gängmedlemmar som tycker att man inte får sina egna behov tillfredsställda, säger riksåklagare Anders Perklev till Dagens Juridik.

Problemen för blåljuspersonalen rör främst så kallade socialt utsatta områden, med andra ord mångkulturella förorter, där polis, brandkår och ambulanspersonal på regelbunden basis utsätts från alltifrån stenkastning till fyrverkeripjäser och handgranater. Särskilt problematiskt är det, enligt utredningen, eftersom brandkår och ambulanser ständigt måste invänta poliseskort för att utföra sitt arbete i dessa områden.

— Polis och räddningstjänst har en särställning eftersom man inte kan vänta med att utföra sina uppdrag, konstaterar Anders Perklev.

Livstids fängelse för ”blåljussabotage”
För att råda bot på problemen föreslår nu Blåljusutredningen, med riksåklagaren i spetsen, att så kallat blåljussabotage blir ett nytt brott. Det handlar om angrepp med våld eller hot, alternativt skadegörelse av egendom eller att man på annat sätt hindrar uppdraget för berörda yrkesgrupper. Enligt Perklev liknar det sabotage och motiverar därmed en sträng straffskala, alltifrån max fyra års fängelse vid brott av normalgraden och 18 år eller livstids fängelse vid grovt brott.

Idag kan man i Sverige få livstidsstraff för exempelvis mord, människorov, mordbrand och allmänfarlig ödeläggelse. Men även för mer ovanliga brott såsom uppror, högförräderi, grovt myteri och grov olovlig kärnsprängning.

Vidare föreslås straffskärpning för våld mot tjänsteman: Minimistraffet anser man bör höjas från sex månaders fängelse till ett år och maxstraffet från fyra till sex års fängelse.

Även andra yrkesgrupper ska få ökat skydd i brottsbalken, enligt förslag från Blåljusutredningen.

— Ingen ska tvingas utstå angrepp på olika sätt och detta gäller även hemstjänst, brevbärare, butikspersonal och journalister. Därför föreslår vi en generell bestämmelse, förklarar riksåklagare Anders Perklev.

Dessutom vill man utöka möjligheterna till kroppsvisitation av personer som ska förhöras av polis samt göra det enklare för poliser att få ersättning vid ”allvarliga kränkningar”.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
SigfridKlausChristian HamiltonPeter H. Norrland Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Peter H. Norrland
Medlem

Hmmm, vad väljer man månne då!?, skalla ner en snut i självförsvar som just anfallit en oprovocerat med sin penisförlängare (teleskopbatong), eller slå ihjäl fanskapet!? Det tål att tänkas på om det ändå är samma straff, eller möjligen kortare för dråp än för en misshandel! OBS! Jag vill på intet sätt uppmana till något brottsligt, jag bara pekar på vilket sinnessjukt lagförslag det är! Men med sinnessjuka makthavare kan man inte vänta sig annat, när dom istället skulle kunna lösa problemet mycket enkelt genom en massiv och effektiv repatriering av alla inkräktande parasiter! De som ”gått” hit genom 12-16 länder… Läs mer »

Christian Hamilton
Medlem

Det här lagförslaget är direkt riktat mot politisk opposition och i synnerhet Nordiska motståndsrörelsen. Kanske en och annan babbe kan åka dit för slagsmål på akuten men det är ju kriminaliteten vi måste leva med enligt Kristersson (M). Dessutom får alltid icke svenskar löjligt låga straff, de är ju offer enligt de politiskt korrekta. Nej det här kommer att tillämpas när polisen provocerar och börjar slå mot exempelvis våra aktivister, veva batong, tårgasa och snart skjutning med elpistol. När någon då försvarar sig åker denne dit för påhittat ”hot” eller ”våldsamt upplopp”. Jag kanske tar i, men har man under… Läs mer »

Klaus
Medlem

En sund svensk polis skulle vara stolt över Nordiska motståndsrörelsen som inte är mot det svenska folket. En sund svensk polis skulle förakta primitiva kaoter och parasiter som Afa och svenskhatare som Dan Eliasson. Men vansinniga ideologer och perversa människor skaffa extrema straff, älskar tvång och förtryck och sätter sig själva under tryck. Blir de kåt av våldtäkter och bögskit? De regerande politikerna straffar nästan inte samhället förstörande brottsliga ras- och kulturfrämlingar, de är välkomna. Hård straff upp till tortyr är inte bara känd från bolsjevik-Sovjetunionen men också från den katolska kyrkan och inkvisitionslagar och användes mot intelligenta tänkande och… Läs mer »

Sigfrid
Medlem

Det här kommer inte att göra någon skillnad då polisen inte heller i fortsättningen kommer att ingripa mot ockupanterna.Det kommer enbart att drabba svenska opposionella när polisen gör obefogade ingripanden.