Nytt ”demokratiproblem”: Heilande barn på Liseberg

INRIKES. I år har Liseberg tvingats hantera ett helt nytt fenomen; barn och ungdomar som ”heilar” när de passerar åkattraktionernas kameror.

Nordens största nöjespark – Liseberg i Göteborg – säger sig i år tvingas hantera ett helt nytt fenomen. Barn och ungdomar påstås utföra en så kallad heilning när de passerar åkattraktionernas kameror.

Detta ”problem” har förekommit ända sedan årets säsong drog igång säger tillförordnade parkchefen Fredrik Löfgren till SVT. Det ska förkomma i attraktionerna Flumride och Helix och det handlar om barn och unga mellan 13 och 16 år gamla.

— När ett sådant foto tas så tillkallar vi våra vakter och polis direkt. Vi vill visa att vi ser allvarligt på ett sådant beteende. Det är ju ett brott som har begåtts, förklarar Fredrik Löfgren.

Hittills i år har Liseberg noterat 40 Hitlerhälsningar. I åtta fall har det lett till polisanmälan och trots resursbrist verkar polisen ta hårt på dessa ”brott”.

— Att man gör Hitlerhälsningar i åkattraktioner är fruktansvärt. Det är hets mot folkgrupp, säger Andrea Hammar, förundersökningsledare för den så kallade demokrati- och hatbrottsgruppen i polisområde Väst.

Hon menar vidare att det visserligen är svårt att bevisa att det verkligen rör sig om en så kallad Hitlerhälsning men att polisen pratar med folk och analyserar bilder, allt i syfte att styrka ett eventuellt hatbrottsmotiv.

De heilande barnen på Liseberg uppmärksammades dock redan i juni av Nordisk Radio-programmet ”Mer än ord”. Lyssna nedan på Simon Engelin som berättar hur han bevittnat ett pågående hatbrott och hur polisen hanterade saken:

Källa:
Lisebergs problem: Barn och ungdomar gör Hitlerhälsning i åkattraktioner

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

7
Lämna en kommentar

Please Login to comment
6 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Jimmy ThunlindKlausPålästInnateusLotta Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Larsson
Redaktör

Resursbrist.. Jo jo..

Lotta
Medlem

Haha, härligt! Finns kanske hopp i den unga generationen

Innateus
Gäst
Innateus

Om det är något som är ett hot mot demokratin så är det lagen om HMF. Polis och vakter som erkänner den som en giltig lag begår tjänstefel och skall stängas av från tjänst.

Påläst
Medlem

Fick de skjuts hem sedan? I så fall är det ju klokt av svenska minderåriga att heila framför kameran så att de slipper åka hem med otrygga bussar och spårvagnar. Än så länge är det väl någorlunda tryggt att åka hem med poliser åtminstone om man är några stycken. I framtiden ska det bli lag på att alla poliser måste heila i tjänsten minst en gång om dagen.

Klaus
Medlem

Hets mot folkmordgrupp?
Barnen visar framtiden.

Jimmy Thunlind
Redaktör

Underbart med unga som inte har förstörts av PK-propaganda! Själv brukar jag heila när jag passerar fartkameror och vägtullar :-)

Lotta
Medlem

Ja, det kunde vi alla börja med! 😆