Nya Zeeland censurerar Internet efter moskéskjutningar

CENSUR. 4chan och andra hemsidor förknippade med systemkritiska idéer har blockerats i Nya Zeeland efter gårdagens moskéattacker. Blockeringen har skett via Internetleverantörerna och det är oklart ifall det ligger ett politiskt direktiv bakom.

”The URL has been blocked for secutiry reasons” möter en nyzeeländsk Twitteranvändare när han försöker ansluta till 4chan.org. Klicka för förstoring.

I kölvattnet av gårdagens attack i Nya Zeeland, där den förment fascistiske australiensaren Brenton Tarrant dödade 49 och skadade uppemot hundra personer i två moskéattacker har den nyzeeländska regimen lovat att vidta åtgärder mot så kallat högerextremt hat.

Under dagen har nyzeeländare på sociala medier och på diverse forum rapporterat om att sajter såsom 4chan, 8chan, Liveleak, Kiwifarms och archive.is inte går att nå. Istället möts man av meddelandet att ”URL:en har blockerats av säkerhetsskäl”.

Tarrant använde under sin attack flertalet symboler och uttryck som går att härröra till systemkritisk Internetkultur på sajter som 4chan och 8chan. Han spelade även musik under attacken som är populär på den typen av forum.

Blockeringen tycks ha skett via Internetleverantörer, då Nordfront tar sig in på ovan nämnda sidor via nyzeeländskt IP-nummer.

Den nyzeeländska Internetleverantören Spark bekräftar också att man blockerat vissa utländska webbsidor, men menar att det var ett frivilligt initiativ.

— Efter den tragiska incidenten i Christchurch igår eftermiddag har Spark, tillsammans med andra nyzeeländska bredbandsleverantörer, stängt av tillgången till ett antal utländska webbsidor som tillhandahållit livesändningen som spelades in av den misstänkte, säger en taleskvinna för företaget till New Zealand Herald.

Hon menar att man även kommer att fortsätta att utöka Internetcensuren.

— Vi fortsätter att proaktivt försöka stänga ner fler hemsidor som tillhandahåller de upprörande bilderna, och där det är möjligt förhandla med webbsidors ägare så att dessa kan stänga ner innehållet. Ifall det kränkande innehållet avlägsnas kommer vi att återställa åtkomsten.

Källa:
Internet companies block video footage of the alleged mosque killings in Christchurch

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Grottbjörnen
Nybörjare
Grottbjörnen
1 år sedan

När ska de fatta att de bara gör saken värre, det är som en stor jävla kokande gryta som håller på att explodera som de sitter på för att locket inte ska flyga av..fast jag tycker att det är bra på sikt, de gör bara folk mer radikala och snabbare

Vera
Nybörjare
Vera
1 år sedan

CHRISTCHURCH – bara att bygga flera moskeer i denna kristliga stad mäste vara en provokation. Blir vår VADSTENA provocerad på samma sätt? Prästerna tycks vara lika normlösa och mesiga över allt i världen och de som står emot blir bannlysta.

Rickard
Nybörjare
Rickard
1 år sedan
Reply to  Vera

Det är väl Tord ett bevis på att en präst med sunda värderingar blir bannlyst

Child-Of-God
Nybörjare
Child-Of-God
1 år sedan

klart de säger att det var ett frivilligt iniativt, även om de fått det i uppdrag av myndigheterna.

för troligen har de inte lagar som stödjer en sådan här censur, men det kan man ju förvänta sig att de arbetar för nu.

och skulle de göra tvärtom vad myndigheterna ber de om, så vet de att deras bidrag osv riskerar att dras in.

Samuel
Nybörjare
Samuel
1 år sedan

Här finns ett forum vid namn Kiwifarms som har fått påtryckningar från Nya Zeelands stat. Manifestet, videon och mejlen från Nya Zeelands stat är publicerade offentligt där.

https://kiwifarms.net/threads/2019-03-15-christchurch-complaints.54324/