Nya terrorhot mot europeiska städer

TERRORHOT. Terrorberedskapen höjs i flera länder efter att uppgifter kommit in till polisen i Österrike om att attentat mot europeiska städer kan inträffa under jul- och nyårshelgerna.

Österrikisk polis höll under lördagen en presskonferens om att det finns långtgående planer på terrordåd mot en europeisk storstad. Polisen i Österrike sa under presskonferensen att de fått uppgifter från en ”vänligt sinnad säkerhetstjänst” som kommit med uppgifter om att förestående sprängning eller attack med skjutvapen kan komma att ske under jul- och nyårshelgerna.

Då uppgifterna inte innehöll specifik information om var attentaten kan ske har polisen i Wien därför varnat sina kolleger i flera andra europeiska storstäder.

Efter de nya uppgifterna har man nu höjt beredskapen för terrorattentat och man har ökat övervakningen av platser där många människor vistas samtidigt och intensifierat antalet personkontroller. Dessutom kommer poliser i hela Europa att vara mer uppmärksamma på alla behållare som skulle kunna gömma sprängmedel. I pressmeddelandet nämns bland annat tomma resväskor, väskor och det ihåliga utrymme som finns i ramen på cyklar.

Mark Vadasz, från den svenska säkerhetspolisen (SÄPO), vill inte kommentera de nya uppgifterna ingående och säger följande:

— Säkerhetspolisen har ett väl upparbetat samarbete med europeiska säkerhetstjänster, men hur vi samarbetar går vi inte in på. Skulle vi gå in på exakt hur vårt samarbete fungerar skulle vi avslöja för de som Säkerhetspolisen ska skydda Sverige mot hur vi arbetar och då kan vi inte göra vårt jobb på bästa sätt.

Källa:
Nya terrorhot mot europeiska städer

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments