Nya forskningsrön visar att rökning ökar risken för psykos

VETENSKAP. En färsk studie utförd i Finland visar ett samband mellan rökning och ökad risk för psykos.

CC0 Creative Commons

Forskare i Finland har funnit bevis på att det finns ett samband mellan rökning och ökad risk för psykos. Framförallt ökar risken för psykos hos personer som röker minst tio cigaretter om dagen. Forskningsresultaten visar även all rökning bland unga under 13-år ökar risken för psykos.

Studien som genomfördes av en grupp lett av professor Jouko Miettunen och som publicerades i Acta Psychiatrica Scandinavica fokuserade framförallt på de effekter rökning har på unga. Studien tittade även på andra droger och dess inverkan på kroppen, men det är framförallt kopplingen mellan ökad risk för psykos bland rökare som är sådant som man tidigare inte varit medveten om.

Enligt Miettunen visar resultaten på att det är ytterst viktigt att fortsätta informera unga om rökningens negativa sidor. Bekämpningen av rökning bland unga kommer även med mycket stor sannolikhet att ha en positiv effekt på folkets mentala hälsa på en nationell nivå.

Forskningsgruppen som Miettunen är del av har även tidigare lyckats visa på ett samband mellan ökad risk för psykos och cannabis. Framförallt ökar risken för psykos från cannabisbruk bland personer som börjar bruka drogen i ung ålder.

Stört är risken för psykos bland personer som redan i ung ålder brukat cannabis och rökt. Då cannabis av många röks genom att blanda det med tobak är risken för psykos mycket större än bland unga som varken röker eller brukar cannabis.

Källa:
Suomalaistutkimuksessa paljastui yllättävä tieto tupakoinnista: Kasvattaa psykoosiriskiä

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Ramón MercaderGrottbjörnenKarl A Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Karl-Путин A
Medlem

Svenska journalister är kända för att röka extremt mycket, att de gör det i kombination med ymnigt rödvinspimplade minskar inte psykosfaran, utan tvärtom.

Grottbjörnen
Medlem

tänker på Aschberg när han stod o kedjerökte i ”diskutabelt”

Ramón Mercader
Medlem

Tobaksrökningen blir lätt en biverkningshävarm för andra droger, förutom Cannabis så även bl.a. Amfetamin och Heroin, som dock vissa uppfattar som något ”positivt” i drogkicksökande/drogrussökande, glorifierat av bl.a. Hollywood(Hollywood har förvisso inte instruerat tobaken i sig som en hävarm för det, men deras förvrängda bild av droger som de kämpat för/kämpar för att bli till verklighet har de med hjälp lyckats med tillräckligt allvarligt ändå, kontrollerad opposition har varit en del av hjälpen för dem, ”War on Drugs”, ”War on Terror”). Die deutsche Frau raucht nicht var en klok förnuftig propaganda som inte byggde på rädsla=>”spänning”, var ingen kontrollerad opposition… Läs mer »

Ramón Mercader
Medlem

Hetta upp Heroin på folie och inhalera får utan att ta ett bloss tobak när det är inhalerat några få minuters fördröjning istället(blir inte heller grumligt i även extremt låga doser som skulle förknippas med ett rus) för att slå på i princip direkt genom att riva upp lungorna och samma om cannabis skulle upphettas till ångor med en vaporizer och inhaleras istället för att rökas ihop med tobak. Heroin och övriga opioider är dock förmodligen lyckligtvis än så länge mycket extremt ovanligt bland minderåriga etniska nordbor och förblir förhoppningsvis det fram till systemkollapsen och givetvis efter. Minderåriga ska varken… Läs mer »