Ny undersökning: Majoriteten av ryssarna saknar Sovjetunionen

UTRIKES. En färsk undersökning visar att en majoritet i Ryssland saknar Sovjetunionen.

Fortsatt stark Sovjetnostalgi i Ryssland, enligt en ny undersökning.

Enligt en färsk undersökning saknar hela 58 procent Sovjetunionen i Ryssland. Siffran är den högsta på tio år och det är framförallt den kommunistiska ekonomiska modellen man saknar. Av de tillfrågade saknade hela 54 procent den centralstyrda ekonomin. En stor del, 34 procent av de tillfrågade, ansåg även att de inte längre känner sig tillhöra en supermakt. Bland de tillfrågade sade också 26 procent att de tappat kontakten med nära och kära sedan Sovjetunionens fall.

54 procent menar att de saknar det ekonomiska systemet, som var orsaken till Sovjetunionens kollaps. Samtidigt menar 52 procent att kollapsen kunde ha undvikits.

Att det i Ryssland finns en saknad för kommunismen är dock inget nytt. Som mest saknade ryssarna Sovjetunionen år 2000, då hela 75 procent av befolkningen sade sig sakna det gamla systemet.

Sovjetnostalgin i Ryssland är dock komplex, vilket Nordfront tidigare har skrivit om. Samtidigt som många ryssar tycks uppskatta sovjeternas politiska och militära framgångar, så blir det exempelvis för varje år allt färre personer som vill uppmärksamma årsdagen av den judiska bolsjevikkuppen. När man tidigare i år firade 100-års-”jubileum” av det blodiga maktövertagandet var det färre personer än någonsin som traditionsenligt tågade till pansarkryssaren Aurora i St. Petersburg, som enligt legenden avfyrade det skott som signalerade att tsarens Vinterpalats skulle stormas. Bland den krympande skaran bolsjevikentusiaster återfinns idag i princip endast medlemmar av Kommunistpartiet.

Källa:
Number of Russians who regret collapse of USSR hits 10-year high

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
14 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Fredrika
Nybörjare
Fredrika
2 år sedan

Vad är detta för sjukdom? Hur kan en majoritet av ryssarna sakna (((Sovjetunionen))) samtidigt som Putin har stöd av en förkrossande majoritet ryssar? Detta kräver en förklaring. Eller har det genomförts en (((undersökning)))?

Tänk er själva om inte vi tar över Norden, EU imploderar av sig självt och nordbor längtar tillbaka till EU? De multikulturella spillror som då ska kriga i motförstånd kan bara utgöra historiens första realiserade dystopi.

Henke Himmlär
Nybörjare
Henke Himmlär
2 år sedan
Reply to  Fredrika

Jag håller med. Helt obegripligt hur någon kan sakna Sovjetunionen och kommunismen. Tror dock inte det har så mycket med judar att göra som med att folk är totalt odugliga och inte orkar styra upp sina egna liv. Sovjetkommunism är bra för odugliga parasiter som vill stjäla andras pengar och leva på andras arbete. Pack!

Vint
Nybörjare
Vint
2 år sedan
Reply to  Henke Himmlär

Henke Himmlär
”Jag håller med. Helt obegripligt hur någon kan sakna Sovjetunionen”

Visst, ni är så hjärntvättat så har det svårt att begripa.Men jag som har bott där i 35 år har inte såna problem.

Henke Himmlär
Nybörjare
Henke Himmlär
2 år sedan
Reply to  Vint

:-) Nu är vi antikommunister hjärntvättade också. Hehe..

Ok, men var vänlig och sluta propagera för kommunismen. Flytta gärna till Nordkorea eller Kuba istället.

Ramon
Nybörjare
Ramon
2 år sedan
Reply to  Henke Himmlär

Rasligt homogena Nordkorea blir nog problematiskt om inte Vint mot förmodan skulle vara korean.

Kuba vore en annan femma dock.

Vint
Nybörjare
Vint
2 år sedan
Reply to  Henke Himmlär

Det är klart ni är hjärntvättade. Hur förklarar ni att central kommitté för kommunistiska partiet har haft visningar av en antisionistisk film och diskuterade Vice protokoler på högsta nivå redan 1973? Man hade aktivt tagit propagandakamp mot sionism. Har sådant kunnat vara möjligt i ett ”demokratiskt” Sverige. Blanda inte ihop Sovjet på 1917- 30-, 60-, 70-80 talet. Det är som att säga att Sverige var samma i början av nittonhundratalet som det är idag.

Ramon
Nybörjare
Ramon
2 år sedan
Reply to  Vint

Ta och propagera lite White Juche för bl.a. kommunister, vänstern och Samnytt. Såvida du ej är korean så kan du alltid kontra flytta till Nordkorea med att du ej är av koreansk ras. Svenska Stalinister myntade ordet pisshumanism, som bedrivits allt för länge och behöver reverseras. Vänstern skulle kalla dig bl.a. ”rasist” om du började propagera för White Juche, men då passar det bra att kontra med att kalla dem för pisshumanister och Trotskister(alternativt Bolsjevik-Leninister då Lev Trotskij själv kallade sig det vilket kan vara bra att kalla t.ex. Elias Lodin, Lev Trotskij myntade ordet ”rasister” i samma stycke som… Läs mer »

Vint
Nybörjare
Vint
2 år sedan
Reply to  Ramon

”Ramon
Ta och propagera lite White Juche för bl.a. kommunister,”

Varför en rysk nationalist ska göra det? För mig all makt efter 1917 är illegitim och därmed alla dess juridiska akter bland annat Lenins godkännande av Finlands självständighet. Ni däremot som kallar er för antikommunister godtar kommunisternas juridiska akter som legitima. Varför? Vanligt folk är Sovjet
nostalgiska för att de hade det bättre i Soviet än vad ni har det idag i Sverige.

Karl
Nybörjare
Karl
2 år sedan
Reply to  Fredrika

Ja, det är märkligt. Kan det var stockholmssyndromet?

Att Ryssland inte skulle vara en supermakt har de dessutom fått fullständigt om bakfoten. Kriget i Syrien vann ryssen så elegant att tom supermakten USA blev avundsjuka på vilken effektivitet och slagkraft rysarna har.

Nu ska Ryssland dessutom bygga ut hamnen Tartus i Syrien så att den kan hysa en kärnvapenbestyckad armada och flygplatsen Khmeimim som användes under kriget ska byggas ut och husera kärnvapenbestyckade stridsplan.

Ryssland har gjort enorma både ekonomiska och politiska framgångar de senaste åren, medan USA lever på att belåna sin luftdollar i det amerikanska folkets namn.

Grottbjörnen
Nybörjare
Grottbjörnen
2 år sedan
Reply to  Fredrika

de saknar nog inte marxismen men vissa delar av socialismen, putin har ju ändå försökt gå balansgång för att göra både sovjetnostalgiker och kapitalister glada, han enar ryssland rätt bra på det sättet, alla som saknar sovjetunionen är inte kommunister eller ens på vänsterskalan över huvudtaget.
sen ska man inte glömma att många ((partimedlemmar)) uteslöts och utvisades till israel på 60-taket, det var efter det som ((västmedia)) började demonisera sovjetunionen, innan hyllades den lite smått

Vint
Nybörjare
Vint
2 år sedan

Det är inte konstig efter såna artiklar:
https://www.nordfront.se/ss-atererovrar-charkov.smr

Vet ni vad står på bilden där uppe? Det står:- 1-Ukrainsk Front, 2 Ukrainsk Front, 3-e Ukrainsk Frånt, hehe

Ramon
Nybörjare
Ramon
2 år sedan
Reply to  Vint

Och bakom 2 Ukrainsk Front, 3 Ukrainsk Front finns: 1 Vitrysk(Белорусский) Front 2 Vitrysk(Белорусский) Front.

Ramon
Nybörjare
Ramon
2 år sedan
Reply to  Vint

Var det Stalin som avskaffade det av Lenin införda ”brottet antisocialt tänkande”?

Ett ”brott” som delar av media verkar vilja införa i Sverige.

Grottbjörnen
Nybörjare
Grottbjörnen
2 år sedan
Reply to  Ramon

Ja tänk att ha en hemlig polis med folk som Arnstad och Dan Eliasson som trakasserar och sätter oliktänkande i fängelse…vänta nu…just det…