Ny tingsrättsdom: Det var inget våldsamt upplopp på Medborgarplatsen!

MOTSTÅNDSRÖRELSEN. I en ny dom konstaterar Stockholms tingsrätt att tumultet på Medborgarplatsen förra året inte var ett våldsamt upplopp. Detta motsäger tidigare domar där aktivister dömts och avtjänat straff för det brottet.

Idag meddelade Stockholm tingsrätt dom mot fyra aktivister från Nordiska motståndsrörelsen som var åtalade för våldsamt upplopp på Medborgarplatsen 2016. Tidigare har ett flertal aktivister i samma fall dömts för våldsamt upplopp och minst en person har redan hunnit avtjäna ett fängelsestraff efter sin dom.

Domen från idag går dock emot de tidigare domarna och friar samtliga av de fyra åtalade. Tingsrätten konstaterar i domen krasst att ”inget tyder på att det faktiskt utövades något våld på person från någon demonstrants sida”, att åklagaren inte ens påstår det och att åtalet därför ska ogillas då detta är ett grundkriterium som måste uppfyllas för att ett våldsamt upplopp ska kunna anses ha ägt rum.

Hela tingsrättens resonemang lyder på följande sätt:

De medverkande i demonstrationen var tillräckligt många för att uppfylla det kriteriet för folksamling. Dock kan det ifrågasättas om den var så öppen att den kan betraktas som en öppen hop. Av de tilltalades berättelser framgår att demonstrationen inte var öppet annonserad. De har uttryckt förvåning över att polisen var på plats vid Karlaplan innan de formerade demonstrationståget. De marscherande ger på filmerna som tingsrätten synat intryck av att utgöra en sluten grupp.

Som framgår av det tidigare anses inte en demonstration som ordningsstörande enbart av det skälet att den, som i detta fall, inte är tillståndsgiven. Förspelet till det tumult som onekligen utbröt på Medborgarplatsen är till delar oklart för tingsrätten. Konstateras kan att enbart det förhållandet att demonstranterna uppehöll sig på platsen inte kan anses ordningsstörande. Enligt vad åklagaren berättat accepterade inte demonstranterna den plats som polisen anvisade för en avslutande manifestation. I detta avseende är åklagarens gärningspåstående oprecist. Något påtagligt ordningsstörande i det inledande skedet framgår inte på de filmer som tingsrätten synat.

Strax före tumultet kommenderade någon fram ”sköldbärarna”. Dessa ställde sedan upp sig framför de eljest stillastående demonstranterna. En stund senare kommenderades framåt, varvid både sköldbärarna och övriga demonstranter rörde sig mot de poliser som stod framför tåget. Det första kommandot till sköldbärarna kan inte ha undgått övriga demonstranter. En medverkan i detta läge visar i varje fall en beredskap för att medverka i att genom våld mot person sätta sig upp mot myndigheten polisen.

Det samfällda trycket med sköldarna mot poliser kan inte anses utgöra våld på person. Därutöver kastades vad som ostridigt ska ha varit en flaska av en demonstrant. Det som framkommit ger inte stöd för att detta var ett agerande som omfattades av andra demonstranters uppsåt. I varje fall är det ostridigt att flaskan inte träffade någon person. Inget tyder på att det faktiskt utövades något våld på person från någon demonstrants sida. Detta har heller inte påståtts av åklagaren. Redan det innebär att åtalet ska ogillas i sin helhet.

Nämnas bör att polisen, efter att ha obstruerat och utan skäl försökt tilldela Motståndsrörelsens demonstration en orimlig plats att hålla tal på, använde övervåld när de stoppade demonstranterna från att röra sig från den tilldelade platsen. Flera personer blev svårt slagna av batongslag trots att de alltså inte utövade något våld mot polisen utan endast försökte röra sig fritt på Sveriges gator.

I media beskrevs händelsen som en skandalös ”nazistattack” mot polisen, vilket kan ha påverkat tidigare domar i fallet.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
7 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Joakim
Nybörjare
Joakim
2 år sedan

Kan tidigare dömda med hjälp av detta domslut på något sätt begära resning?

Martin Saxlind
Admin
Nybörjare
2 år sedan
Reply to  Joakim

En hovrättsförhandling pågår idag, förhoppningsvis hinner advokaterna ta del av den här domen och kan trycka på den här punkten i den rättegången också.

Förmodligen finns det några som inte överklagat domen också som kan känna att det är värt det nu.

Joakim
Nybörjare
Joakim
2 år sedan
Reply to  Martin Saxlind

Tänkte på de som avtjänat sitt straff redan.

Tyvärr kan det väl lika gärna bli så att hovrätten slår fast att det visst är ett våldsamt upplopp och kör över tingsrätt.

Tycker även det är ytterst märkligt att rättegångar för samma händelse delas upp? Det var likadant för Kärrtorp?

Martin Saxlind
Admin
Nybörjare
2 år sedan
Reply to  Joakim

Jo, det var uppdelat i flera olika rättegångar i Kärrtorp. Verkar vara standard när det är många som åtalas. Antar att det är för att slippa att rättegången ska ta flera veckor, vilket skulle öka på advokatkostnaden om alla advokater ska vara med under hela rättegången.

Anders
Nybörjare
Anders
2 år sedan

Härligt när lögner avslöjas.

Hell seger!

Karl
Nybörjare
Karl
2 år sedan

Visst var det ett våldsamt upplopp, precis som i Göteborg 30 september, fast fel sida har fått skulden i båda fallen.

Förtydligande: I bägge fallen handlade det om frustrerade poliser som fick jobba övertid utan ersättning och lät sin ilska och ett massivt övervåld gå ut över fredliga grundlagsskyddade demonstrationer – som per definition är polisupplopp.

Hur vore det om 2000 frustrerade poliser stegade upp på (((Dan Eliassons))) kontor och lät batongslagen hagla där de gör nytta?

trackback
Nybörjare

[…] polisen gick till attack mot en fredlig demonstration. Samma anklagelser blev senare flera kamrater friade från i tingsrätten då det inte kunde bevisas att någon alls (förutom demonstrationsdeltagarna) hade […]