Ny studie: Spindlar äter mer än människor

VETENSKAP. En ny forskningsstudie visar att spindlar runtom i världen äter mellan 400 och 800 miljoner ton insekter varje år. Det kan jämföras med de 400 miljoner ton kött och fisk som jordens befolkning årligen konsumerar.

Det är biologen Klaus Birkhofer vid Lunds universitet som ligger bakom den aktuella forskningsstudien och han har tillsammans med en forskare i Schweiz analyserat hur mycket de köttätande spindlarna konsumerar på ett år.

— Många människor är rädda för spindlar och tycker att de är obehagliga. Jag hoppas att den här studien leder till att människor förstår bättre vilken nytta spindlarna gör, säger Birkhofer i ett pressmeddelande.

Forskningsstudien visar också att spindlarna hjälper till att hålla skadeinsekter borta. De enorma mängder insekter som spindlarna äter skulle annars orsaka stora skador på jordbruksgrödor och skog.

— I exempelvis malariaområden hjälper spindlar till genom att fånga moskiter som kan smitta människor, säger Birkhofer.

För att uppskatta hur mycket spindlar det finns i världen har Birkhofer och forskaren från Schweiz utgått från data som samlats in i 65 tidigare studier. Därefter har de räknat ut hur mycket bytesdjur som spindlar sammanlagt dödar på ett år för att överleva. Svaret landade på mellan 400 och 800 miljoner ton. Man kan jämföra det med att världens valar äter mellan 280 och 500 miljoner ton per år eller med de 400 miljoner ton kött och fisk som jordens befolkning årligen konsumerar.

Mer än 90 procent av spindlarnas byten är insekter. Stora spindlar i tropikerna kan också fånga och äta bland annat ödlor, grodor, fåglar och fladdermöss.

Källa:
Spindlar äter mer insekter än människor äter kött

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments