INRIKES. I en ny studie har man kunnat hitta samband mellan att förtära läkemedel innehållandes paracetamol under graviditeten till en försenad språkutveckling hos barnet.

Carl-Gustaf Bornehag är professor vid Karlstads universitet och projektledare för en studie vid namn Selma. I studien har man kunnat koppla ihop försenad språkutveckling hos vissa barn med att mamman ätit läkemedel innehållandes paracetamol under graviditeten.

Användandet av paracetamol har ökat lavinartat under de senaste decennierna i landet, främst på grund av att det både är lättillgängligt och billigt. Enligt anvisningarna till de läkemedel som innehåller substansen ska den rekommenderande dosen vara ofarlig, dock kanske detta inte riktigt stämmer.

De senaste resultaten från Selma-studien visar nämligen på att användningen av paracetamol under graviditeten kan kopplas till försämrad språkutveckling hos flickor i förskoleåldern. I studien, som bygger på uppgifter om 905 barn, har forskarna granskat mammornas intag av paracetamol dels via en enkät och dels via urinprov.

Omkring 60 procent av kvinnorna använde paracetamol under graviditetens första tre månader, och när barnen senare undersöktes visade det sig finnas en koppling till en ökad risk för försenad språkutveckling hos de två och ett halvt år gamla flickorna. Hos jämnåriga pojkar upptäcktes dock inget motsvarande samband.

— Det är lite för tidigt att ge handfasta rekommendationer. Men med det vi har i dag är det rimligt att rekommendera att man funderar över när man tar ett sådant här piller, säger Bornehag.

Källa:
Värktabletter kopplas till språkförsening


  • Publicerad:
    2018-01-13 08:00