SMÅLAND. För flera år sedan grävde en lantbrukare upp en stor sten i Västerviks kommun, nu har det visat sig att det var en runsten från 1000-talet han grävt upp. 

Runstenen som hittats i Västerviks kommun. Foto: Facebook.

För ett par år sedan när lantbrukaren Lennart Larsson plöjde sin åker på Hellerö gård i Småland, fastnade plogen i en stor sten. Han flyttade stenen till åkerkanten för att fortsätta ploga. Stenen var nästan 2 meter lång, över en meter bred och eftersom den också var platt tänkte Larsson att den kunde användas.

För ett par dagar sedan tänkte lantbrukaren äntligen använda stenen som ett trappsteg till ett uthus, varpå han upptäckte runskrifterna på stenens undersida. Han kontaktade då Västerviks museum som åkte ut för att undersöka runstenen.

— Ett otroligt fynd. Det var tur att jag satt ner när jag fick sms:et i onsdagskväll, säger museichefen och arkeologen Veronica Palm till Dagens Västervik.

Även runologen Magnus Källström på Riksantikvareatsämbetet Runverket har undersökt runstenen, som är den första att hittas i Sverige på många år.

— Det är årets fynd, eller bättre en så, säger Källström. Han berättar att utformningen av rundjurets huvud talar för att runinskriften ska dateras till 1000-talets första hälft. Källström har också kunnat tyda runskriften som följande:

Gärder reste denna sten efter Sigdjärv sin fader, Ögärds make.

Tidigare har man hittat en silverskatt på familjens marker, som dateras till år 1020. Det innebär att de som grävde ner silverskatten och reste runstenen sannolikt levde samtidigt, kanske var de till och med släkt, förklarar Palm.

Nu ska länsstyrelsen rengöra och konservera runstenen, som förmodligen kommer att ställas ut inför allmänheten senare i höst. Om den är i bra skick samt klarar av frost och liknande så kan den komma att ställas upp på Hellerö gård där den hittades.

Foto: Facebook.


  • Publicerad:
    2020-09-16 21:30