YTTRANDEFRIHET. Justitieminister Beatrice Ask anser att dagens lagstiftning är föråldrad och inte kan användas till att bekämpa det så kallade näthatet. Därför kommer en utredare nu se över möjligheten till en lagändring som i praktiken kan sätta stopp för opinionsbildning från regeringens meningsmotståndare.

Justitieminister Beatrice Ask.

Justitieminister Beatrice Ask.

Beatrice Ask menar att dagens lagstiftning inte är i fas med det snabbt växande nätet och att lagstiftningen därför måste moderniseras.

— Jag tror att det är nödvändigt att vara tydlig på vad som är rätt och fel och vad som är accepterat och inte. Sedan är det ju så att förtal och förolämpningar är olagligt redan idag, det finns regler för det. Men reglerna är skrivna för 60 år sedan och då hade vi inte internet och modern teknik på det sätt vi har idag, säger Ask.

Enligt Ask finns det stora gråzoner för vad som är och inte är tillåtet att förmedla på Internet. Genom en moderniserad lagstiftning menar hon att gränsen mellan vad som är lagligt och olagligt blir tydligare.

Utredningen uppskattas vara klar den 31 januari 2016 och kommer då bland annat ha utrett om straffen för olaga hot, ofredande, förtal och förolämpning bör skärpas. Utredningen kommer även att se över om personen bakom en hemsida bör ha större ansvar för läsarkommentarer som publiceras på sidan.

— Den som har en hemsida kanske ska ha ett lite större ansvar att städa och ta bort kränkande uppgifter, uppger Beatrice Ask.

I dagsläget kan inte en ansvarig utgivare på en tidning bli åtalad för läsarkommentarer i ett omodererat kommentarsfält, det efter en dom i Högsta domstolen i år.

Källa:
Ask: ”Reglerna är skrivna för 60 år sedan”


  • Publicerad:
    2014-05-29 14:15