Ny EU-lag ger medlemsländer rätt att stänga ned hemsidor

CENSUR. En ny EU-lag ger medlemsländer rätt att blockera och stänga ner hemsidor. Anledningen sägs vara att man på så sätt ska ”beskydda konsumenter”.

Under tisdagen antogs en ny EU-lag som ger medlemsländer fullmakt att stänga ned och blockera webbsidor. Syftet sägs vara att man ska kunna ”skydda konsumenter från skadliga produkter”, och lagen ingår i det så kallade Consumer Protection Cooperation-projektet.

Många är dock skeptiska till lagen och menar att den öppnar upp för ett omfattande maktmissbruk och censur. Detta eftersom myndigheterna får rätten att stänga ned och blockera hemsidor helt utan att saken behandlas i en domstol. Att ägaren till en webbsida som stängs ner saknar möjlighet att motsätta sig beslutet eller överklaga till en domstol gör inte heller saken bättre, menar kritikerna.

Den tyske EU-parlamentarikern Julia Reda har tidigare varnat för dylika lagar och menar att det innebär ett hot mot demokratin. Reda menar att lagen kan missbrukas av myndigheter så att dessa stänger ned hemsidor av politiska skäl. Som stöd till sin sak hänvisar hon bland annat till att Spanien stängt ned katalanska hemsidor.

Vidare tror Reda att liknande nedstängningar kan komma att ske i andra EU-länder när lagen träder i kraft. Detta med tanke på att det finns gott om både EU- och regimkritiska aktörer ute i Europa, för vilka Internet är en viktig plattform.

Ursprungligen publicerat på Frihetskamp.

Källa:
Ny EU-la ger myndigheter rätt att stänga ned webbplatser

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

6
Lämna en kommentar

Please Login to comment
5 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
SigfridRagnarEllenFredrikaAnders Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Anders Jonsson
Medlem

JUDE-hydran försöker bekämpa Europas vita befolkningar så gott den kan. Men det är för sent, snöbollen är i rullning nu.

Ni kommer aldrig i helvete att kunna ”Shut It down”!

Tvärtom: Ni ska och kommer att bekämpas och besegras.

Hell seger!

Fredrika
Medlem

Alltså genomförs detta i (((EU))) till och med före i (((USA))) där man har en lite annorlunda motivering och tekniskt fokus. Hemsidor måste nu i vilket fall alltså bli dynamiska på ett helt annat sätt, antagligen där de klonar sig själva och ofta dyker upp i samma men ny form utan att läsarna ska behöva göra något, och med flytande servrar vad nu det egentligen är?

Ellen
Medlem

Då öppnar jag moteld och föreslår att vi stänger ner EU!

Ragnar
Medlem

Stäng ner George Soros och hans marionetter!

Fredrika
Medlem

Jag blir snart katatonisk av att följa samhällsutvecklingen. Bra för (((dem))).

Sigfrid
Medlem

EU hotar vår frihet på globalisternas uppdrag då dom vill genomföra sitt uppdrag att förstöra Europa.EU måste krossas om vi återfå vår frihet och slippa dagens förtryck.