Ny bok uppmanar svenskar att vara källkritiska till medias rapportering

MEDIA. De båda författarna bakom boken ”Det är sant! – det stod ju i tidningen!” uppmanar svenska folket till att bli mer källkritiska till vad traditionell media i form av radio, tv och tidningar sprider som ”sanning”. De menar att det inte enbart är på Facebook man bör vara vaken och ifrågasätta vad som skrivs.

detärsantdetstodjuitidningen

Mattias Lundberg och Stefan Söderfjäll.

Författarna bakom den aktuella boken ”Det är sant! – det stod ju i tidningen!” är Mattias Lundberg som är docent i psykologi samt Stefan Söderfjäll som är filosofie doktor i samma ämne. I boken uppmanar de svenska folket till att bli mer källkritiska till vad som sprids som sanning av traditionell media, det vill säga etablerad radio, tv och tidningar.

— När vi pratar generellt om källkritik och information i dag så är det ett väldigt stort fokus på internet och Facebook och andra sociala medier. Där skulle jag vilja att man styr tillbaka lite grann och inse att vi blir påverkade från extremt många av de ”gamla” hållen fortfarande, säger Mattias Lundberg.

Lundberg menar att vi bör vara restriktiva och ställa oss några grundläggande frågor kring hur vi kan veta att vad som sägs verkligen stämmer, innan vi köper vad gammelmedia vill få oss att beakta som sanning. Vidare poängterar Lundberg vikten av att som förälder föregå med gott exempel.

— Vi tjatar på våra barn och ungdomar att de inte ska tro på allt de läser på Facebook. Men tyvärr är vi inga bra förebilder i dag, utan vi förmedlar ganska mycket ogenomtänkt, konstaterar Lundberg.

Slutligen vill författaren även att skolväsendet skärper till sig gällande vad de lär ut.

— Det är ändå ungdomarna som kommer ut, som om tio år ska vara både chefer och ledare och på något sätt driva samhället vidare. Det innebär att om de inte har med sig den här ”skolan” från början – och vi har ett informationsklimat som jag bara ser en fortsättning på – då kommer det här bli rätt besvärligt, tror jag, utifrån ett samhällsperspektiv, förklarar Lundberg.

Källa:
Författare: Vi måste bli mer vaksamma

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments