Nu vill Bank-ID i mobilen veta din plats

BANKVÄLDET. Övervakningen av bankernas ”kunder” ska öka ytterligare. Nu räcker det inte att alla som har Android 4 eller IOS 8 tvingas köpa nya dyra telefoner för att kunna använda e-legitimationen Bank-ID, som används på allt fler banker, myndigheter och andra nätplatser. Nu vill de också ha koll på var du är när du använder tjänsten.

Företaget Finansiell Teknik AB anser sig tvingade att slopa stödet för ”gamla” men fullt fungerande avancerade smarta telefoner eftersom bedrägerierna hela tiden ökar. Brottslingar skiftar alltmer fokus från att begå brott mot företag till att istället ge sig på enskilda användare som använder bankernas ”säkra” betalningslösningar. Därför måste alla som vill använda den snart sagt oumbärliga e-legitimationen Bank-ID köpa ny mobiltelefon, om de har Android 4 som operativsystem. Förändringen gäller från och med i juni. Redan tidigare försvann stödet för Apples IOS 7 och 8.

Men nu går Finansiell Teknik AB ännu längre för att skydda mot bedrägerier. De använder redan nu platsinformation som talar om var du är för att öka säkerheten. På kort sikt kommer detta att bli ett krav. Det kommer alltså inte ens att genomföra en transaktion eller att signera ett formulär på internet utan att uppge var man är.

Malin Wemnell är administrativ chef på Finansiell ID-Teknik. Han säger att initiativet med platsinformation är en del i ett större arbete med att motverka bedrägerierna.

— Platsinformationen används enbart när du som användare hämtar ut och använder — alltså loggar in och skriver under med — ett Mobilt Bank-ID, inte annars, säger Wimell, som om det inte skulle finnas några integritetsproblem med den hanteringen.

— Syftet med att vi tar in platsinformation är en del i att motverka, spåra och hantera id-bedrägerier. Några djupare detaljer än så kan jag inte ge i säkerhetsarbetet, säger Wemnell.

Bankerna har börjat varna sina kunder vid inloggning, och samarbetar nu närmare med polis kring informationskampanjer. Det handlar bland annat om att ”medvetandegöra” människor om riskerna. Vi måste helt enkelt lära oss att bli mer misstänksamma mot företag och mot varandra, för vår säkerhets skull. Bankjättarna har under en lång rad år skjutit över både kostnader och ansvaret för bankärendehantering på kunderna själva, samtidigt som de har gjort både besparingar och direkta vinster i astronomisk omfattning.

Systemen blir alltmer komplicerade och kostsamma för kunderna, och kräver allt snabbare förändringar i hård- och mjukvara för att motverka den kraftigt ökande trenden med ekonomisk brottslighet gentemot sårbara användare av bankernas tjänster.

— Om och när platsinformation skulle bli ett krav för all Bank-ID-användning kommer vi att informera kring det. Något beslut i den frågan är inte taget avslutar Wemnell.

Troligt är att ett beslut om att platsinformation blir krav vid signering med Bank-ID kommer att fattas inom kort.

Källa:
Bedrägerierna fortsätter – nu vill Bank-ID i mobilen veta din plats

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

19
Lämna en kommentar

Please Login to comment
7 Comment threads
12 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Ramón MercadervörtisKarl AFredrikaDeva Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
_DH_
Medlem
_DH_

Bra pantat, när man kan förfalska GPS-position. Har en bedragare en persons adressuppgifter så är det simpelt att mata in lämplig GPS-data i BankID också.

Fast det kan ju finnas andra skäl till varför de inför detta system, som inte har med bedragare att göra… Utan för att bankerna vill veta var vi befinner oss hela tiden, så att de kan se vilka vi träffar och sådant.

Fredrika
Medlem

Kan du lära mig hur man förfalskar sin position i Android?

Jag har precis beställt en begagnad Samsung Note 4 för att kunna använda den för bankernas e-legitimation även nästa månad trots att jag har en perfekt fungerande gammal ”lyx”-telefon som nu på grund av bankernas konsumtionshets är hopplöst omodern trots att den är helt perfekt.

Jag vill förfalska min plats inte för att begå brott utan bara för att bibehålla ett uns personlig integritet. Hur gör man?

Karl-Путин A
Medlem

Har du ingen stationär dator att regga en bank-id med?

Fredrika
Medlem

Jo men det är alltfler tjänster som kräver mobilt bank-id. Endast mobilt. :(

Ramón Mercader
Medlem

De vill förmodligen ta bort alla former av bankid som ej är mobilt bankid.

_DH_
Medlem
_DH_

Har inte provat själv annat än att ha läst om det. Men https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lexa.fakegps&hl=sv tycks vara en app som fungerar.

_DH_
Medlem
_DH_

Vet inte hur mycket du betalade för denna Samsung-telefon, men vill man hålla nere kostnaden för nya telefoner så rekommenderar jag försäljare som kinesiska gearbest.com. Man tvingas numer betala moms, dessvärre, men trots det så kommer man undan med sådär 700 kr för en hyfsad telefon, inklusive frakt. Här är en med Android 6.0 för strax över 500, exkl. moms: https://www.gearbest.com/cell-phones/pp_413659.html?wid=1817324

Lefflan
Medlem

Etablissemanget skapar problem för folket och kommer sedan med sina ”lösningar” för ”vår” skull, men egentligen handlar det om lösningar som endast gynnar etablissemanget.
Bit för bit nedmonteras de ytliga friheter vi haft till att mer och mer gå mot ett totalitärt övervakningssamhälle.

Deva
Medlem
Deva

Bara att köra VPN på luren eller hackad/jailbreakad smartphone med vilken plats-info man vill.

Karl-Путин A
Medlem

På tal om bank-id. De svenska pensionsprognoserna är så dåliga att de inte längre skrivs ut i de orange kuverten, utan innehåller färgglada diagram och en uppmaning att skaffa bank-id för att kunna logga in på ens personliga sida.

vörtis
Medlem

”Och det ser till att al­la, höga och låga, ri­ka och fat­ti­ga, fria och sla­var, får ett märke på högra han­den el­ler på pan­nan och att ing­en kan köpa el­ler sälja ut­an att ha märket, odju­rets namn el­ler ta­let för nam­net.”

Fredrika
Medlem

Jamen det var ju också ett bra inlägg!

Påminner mig om att Arne den Helige inte har förärat Nordfront med sina kommentarer sedan det krävdes VK-konto. Men hans kommentarer var ofta flummiga.

vörtis
Medlem

Menar du att du inte tror att det kommer att bli så?

Karl-Путин A
Medlem

Det är ju redan så.

Ramón Mercader
Medlem

Någon som vet om det har gått igenom med förslaget om att visa legitimation för att köpa kontantkort och ifall det förslaget ej har hunnit tas i bruk vilket datum det förslaget då tas i bruk?

Karl-Путин A
Medlem

Jag tror att det funkar fortfarande,men köp kortet för kontanter, annars kan du bli spårad via ditt kontokort. Använd sen kontantkortet i en telefon som du köpt begagnad, så är du hyfsat anonym.

Ramón Mercader
Medlem

Tack! Tänkte köpa några kontantkort innan de börjar kräva legitimation för det. Kan vara bra att ha några både för telefoner och för extra internet. Får memorera att tanka dem som knappt används minst en gång om året bara.

Karl-Путин A
Medlem

Tänk på att det inte går att surfa på anonyma kontantkort. Frågan är hur länge till de kan användas för bara samtal.

Fredrika
Medlem

Malin Wemnell är en djävla lögnare! ”Inget beslut fattat…” jag var tvungen att köpa en begagnad nyare mobil för att vara hennes e-legslav och installerade det igår. Bank-ID krävde att jag skulle låta mig positionsövervakas för att få installera och konfigurera appen fast jag liksom Öberg försökte slippa. Det är alltså REDAN ett krav! Eller så åsiktsregistrerar övervaknkingsföretaget Bank ID Finansiell ID-teknik alla användare och jag är då terrorklassad av dem eller av deras verklige chef. Fan ta Wemnell och hennes kumpaner.